Az afrikai dobmester szelleme

2018.04.19. 08:00

Telt ház: nagyon sok érdeklődőt vonzott az ütőhangszeres workshop

Telt házas ütőhangszer-bemutatón jártunk, nem bántuk meg. A rendhagyó tanórát Skultéty Rita vezette.

Lutor Katalin

Magasban a kedvenc hangszer, egy afrikai djembe. Aki tartja: Skultéty Rita Fotó: Unger Tamás

Sok érdeklődő

Az utcán is megálltak sokan: aki nem fért be a hangszerboltba – és aki egyszerűen csak kíváncsi volt. Megálljt parancsoltak a kiszűrődő zajok. A pontos tudás átadását Rita is azzal kezdte, hogy próbált helyet találni magának a rengeteg dob és a még több érdeklődő között. Körülötte bongók, kongák, cajonok, djembék és különböző csörgő-zörgő apróságok tömkelege. Dobokkal jártuk be a földet: Latin-Amerikában kezdtünk. Aztán az arab világot a darbukák és doumbekek kemény és feszes hangzása idézte elő, majd az igazán spirituális rezgést az afrikai djembék hozták el.

Legenda

Ritának ezek a kedvencei, így elmesélte a távoli kontinens legendáját: Afrikában úgy tartják, minden dobban három szellem lakozik. Az első a fa szelleme, hiszen eredetileg ezek a dobok egytől egyig fából készültek. Aztán a kecske szelleme, amit feláldoztak a tökéletes bőr elnyeréséhez. Végül pedig a dobmesterből is belebújik egy kicsi, ugyanis Afrikában csak ők, a mesterek készíthetnek djembét. S bár mi nem születtünk bele ezekbe a tradicionális kultúrákba, sok év gyakorlás és némi koncentráció elhozhat egyfajta „érzékfölötti állapotot” számunkra is.

Magasban a kedvenc hangszer, egy afrikai djembe. Aki tartja: Skultéty Rita Fotó: Unger Tamás

Saját technika

Skultéty Rita tradicionális és saját technikájára formált ritmusokat is bemutatott. Régóta dobol, de számára is mindig akadnak újdonságok – néhány kiegészítővel például ő is a bemutató előtt találkozott először: lábra erősíthető dobok, cipőkanálszerű csörgők és itt a legkisebb csodadolog, az ujjra húzható shaker. Egy különleges hangszert is bemutatott, amely a hangdrumhoz hasonlít, és az ütőhangszerek világában a dallamhangszerek közé sorolják. A hangszer Svájcból származik, egy házaspár találta fel. A Rita által megszólaltatott meditatív, különböző skálákra hangolt zeneszerszámokat azonban Bári Valter készítette, aki néhány éve szombathelyi műhelyében alkot.

– Én nem tudok zenélni, csak elkészítem őket – mesélte Valter, miközben a néhány bemutatódarab, amit magával hozott, már gyermekek kezei közt csilingelt.

Nyertes

A workshop végén nemcsak a házi hangdrumot, de az összes hangszert is ki lehetett próbálni, sőt Rita vezetésével egy alapritmust is megtanulhattak a jelenlevők. És végül a nyeremény djembe is gazdára talált: Horváth Márk vihette haza, persze apukája segítségével, neki ugyanis még nagy lenne ez a dob.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában