Ne menj el mellette!

2018.05.31. 22:14

Brenneresek a Brenner-villáért

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatta be a Ne menj el mellette! című pályázatra készített előadását Gaspari Balázs, Vámosi Áron és Melega Miklós. Mindhárman a Brenner gimnázium tanulói.

Lutor Katalin

A kulturális örökség európai éve alkalmából kiírt pályázatra Brenneresek a Brenner-villáért címmel neveztek a tanulók. Munkájuk fő ívét egy dokumentumfilm adja, amelyben felszólal többek között prof. dr. Brenner János, Brenner József, Torjay Valter, Molnár László és Vámosi András is.

A fiatalok fontosnak tartották, hogy a város kulcsfontosságú helyszínén álló épület ügyében olyan embereket szólaltassanak meg, akik szakmailag is képesek segíteni munkájukat. Az épületet komoly vizsgálatnak is alávetették, és a szakvélemény megállapította, hogy bár nem lenne lehetetlen helyrehozni, a földszint feletti födém olyan mértékben károsodott, hogy megkerülhetetlen lenne annak lebontása.

A sok tulajdonost megélt villa utoljára kaszinóként működött, de már ezt is az ezredforduló előtt bezárták.

A felújítások alatt pedig műemlék jellege is romlott a barokk stílusjegyeket őrző ingatlannak, hiszen sokan nem a megfelelő anyaggal építkeztek az alapokra. Állapota azóta is csak romlik. Helyreállításában a 2016-os tűzeset, amelyben a tetőszerkezet

leégett, és a többszáz millió forintos jelzálog sem segít.

A Brenner-villa jelenlegi állapota még sokkal rosszabb, mint amilyen 2016 áprilisában, a tűzeset idején volt Fotó: Unger Tamás

A három fiatal viszont Brenneresként szívügyének tekinti, hogy foglalkozzon a megrongálódott létesítménnyel – pályamunkájukat magasszintű szervekhez is el kívánják juttatni, amelyhez a kellő elszántság mellett szülői és iskolai támogatást is élvezhetnek.

Viszont még ez sem elég a gimnazista fiúknak: június 1-jén, 18 órakor élőláncos demonstrációra invitálták a könyvtárba látogató közönséget, ezzel is cselekvésre buzdítani mindenkit. Úgy tartják, a legkönnyebben úgy lehet előrelépni, ha felhívják a figyelmet. Egy középiskolás diák sajnos ennél sokkal többet nem tehet. Viszont ők talán most mégis a legtöbbet tették azzal, hogy elkészítették ezt a filmet. Ismét egy fontos, fiatalos megmozdulás a városért.

Egy emléktábla elhelyezését is javasolnák a még megmaradt villa falán, hiszen sokan nem tudják, de ez egyben Boldog Brenner János szülőháza is.

Az előadás után többen szót kértek, köztük Spiegler Tibor szombathelyi gyűjtő is, akinek szintén szívügye a Brenner-villa sorsa. Torjay Valterrel ők is megpróbálták felhívni a figyelmet az objektumra, ám belőlük, mondja, hiányzott ez a fiatalos lendület, ami a három Brenneres diákot élteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!