Savaria Slam Poetry

2018.05.08. 14:00

Egyszeri és megismételhetetlen – Székely Zoárd a slamről

Csettintésre készülő ujjak, borospoharak, színpad, ízes igazságok: egy átlagos slam poetry est. Átlagosnak tűnő, 25 éves, bongyor hajú srác a pizzázóban: az ország legjobb slammereinek egyike. Székely Zoárddal, a Savaria Slam Poetry tagjával beszélgettem a feltörekvő, modern műfajról.

Novák Henrietta Bolyai gimnázium

Székely Zoárd Fotó: Lutor Katalin/ VN

- Ha meg kellene határoznod a slam poetry fogalmát, mit mondanál?

- A hivatalos oldalak szerint a rap, a színház, a költészet és a stand-up comedy egyvelege, melyben az előadó valamelyik irányzatot jobban kihasználja, annak vonalát erősíti. Én nem szeretem ezeket a meghatározásokat, elvégre nem egy szakácskönyvről beszélünk, amiben megvannak a leírt összetevők. Ha egy szóval kellene leírnom, mi a slam, azt mondanám: szabadság, mert mindenki úgy közelít meg egy témát, ahogy az jólesik neki, kötöttségek nélkül.

Székely Zoárd Fotó: Lutor Katalin/ VN

- Te hogyan cseppentél bele ebbe a világba?

- Mindig utáltam az iskolában tanított költészetet, értelmetlennek tartottam a vers-elemzéseket, viszont sokat hallgattam rappet, a ’80-as és ’90-es évek hiphop zenéit. 2012-ben találtam meg egy Akkezdet Phiai rádiófelvételt, amely slam poetry címszó alatt futott. A háttérben A forrás című film zenéje ment, csak hallgattam, hallgattam, és arra gondoltam, hogy én is ezt akarom csinálni! Itt kezdődött az őrületem, aztán megszülettek az első slamszerű írásaim, és 2013-ban felléptem Zárt-osztály témával.

- Milyen a szombathelyi slamközösség?

- Az SSP a megalakulása óta folyamatosan bővül és átalakul. Egyetemisták szűk baráti köréből indult, sokáig nem szívesen engedtek be újoncokat. Én ezt szeretném elkerülni, ne érezze egyik új fellépő sem azt, hogy ki van közösítve, mert slamszűzként is kelthet bárki olyan benyomást, amire az egész hallgatóság emlékezni fog! Az is fontos, hogy merjenek kérdezni, beszélni, mi pedig segítsünk, ahol tudunk.

- Szombathelyen minden hónapban tematikus esteket rendeztek. Mindenhol ez a rendszer működik?

- Nem annyira népszerű ez a fajta rendezés, Veszprémben, illetve Pesten találkoztunk eddig hasonlóval. Nálunk ez a bevált, Facebookon megszavaztatjuk a közönséggel a havi témát, és abból készülnek a versenyzők.

- Hogyan lehet egyedit alkotni ebben a műfajban?

- Az irodalomban már „minden volt”, nehéz nem ismételni. Akármennyire gondolsz valamit a sajátodnak, szinte biztos, hogy volt már olyan, aki azt megcsinálta. Akkor leszel igazán jó, ha azt írod le, ami te vagy. Inspirálódni mindig kell, az első slamemben én is más sémáját követtem. Valahol el kell indulni ahhoz, hogy megtaláld a saját hangodat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában