Játszódik Hacukisztánban, bármikor

2018.05.09. 14:00

A császár új ruháját Parti Nagy Lajos szabta át: vasárnap ősbemutató a Meseboltban

Minél kisebb a mese, annál nagyobb lehetőségeket kínál: A császár új ruhája című Andersen-klasszikust a Mesebolt Bábszínház felkérésére Parti Nagy Lajos szabta át, Somogyi Tamás rendezésében készül az előadás. Ősbemutató: május 13-án, vasárnap 10 órakor.

ÖLBEI LÍVIA

Mutatvány. Fritz Attila, Janicsek Péter, Kovács Bálint, Császár Erika Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Az Andersen-mesék mit sem veszítenek időszerűségükből, nincs különösebb szükség aktualizálásra, mondja Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója a vasárnapi premiernek még nagyobb étvágyat csináló sajtóreggelin. Nem kell kimazsolázni A császár új ruhája időszerűségét sem, amely elsősorban minden bizonnyal abban a tapasztalatban rejlik, hogy „a hatalom és a kisember viszonya – évszázadok jönnek és mennek – nem változik”. A császár új ruhája népszerűségét az a tény is jelzi, hogy több változatban létezik: Kovács Géza a Pomádé király új ruhája című Ránki György-operát és Jevgenyij Svarc feldolgozását említi.

A Mesebolt számára azonban vadonatúj császári öltözet készült Andersen nyomán: az egyik legjelentősebb kortárs (színpadi) szerzőt, a zseniális nyelvművészt, Parti Nagy Lajost nyerték meg a feladatnak. Vagyis vasárnap magyarországi (báb)színházi ősbemutatónak örülhetünk az Ady téren. Nem véletlen, hogy egyre több helyen hangzik el az állítás: a színházi terepen ma a bábszínházi műhelyek a leginnovatívabbak, a legfrissebbek, a leggondolatgazdagabbak.

A császár birodalmát itt Hacukisztánnak hívják. Hacukisztán első emberének – mint tudjuk – másra sincs gondja, csak arra, hogy a „küllemét csinosítsa”. A császárság legfőbb ünnepén is új ruhában szeretne megjelenni, úgyhogy messzi földről szabók érkeznek, hogy megvarrják a világ legpompázatosabb ruhakölteményét az uralkodónak – akinek persze senki nem mer, nem akar (stb.) ellentmondani.

Kovács Géza és Somogyi Tamás. A háttérben az előadás plakátja

De egyszer csak – ahogyan Kovács Géza mondja – „megjelenik meztelenül az igazság”. Ebben a tekintetben abszolút hű marad a szöveg és az előadás az eredeti történethez: az alkotók hisznek a gyermeki naivitás, a gyermeki tisztaság kimondásra képes erejében. Ahogyan abban is, hogy „a szöveg, az előadás humora elég erős lesz ahhoz, hogy kézen fogja és végigvezesse a – hat éven felüli – gyerekeket a történeten”. Sőt: „Hagyunk élveznivalót a felnőtteknek is.” Somogyi Tamás először (de remélhetőleg nem utoljára) rendez a Meseboltban, amelynek társulata éppen az újrarendeződés idejét éli. Kovács Géza úgy látja, hogy a próbafolyamatban sikerült kialakítani azt a – bábjátékot és élő színészi játékot jelentésesen elegyítő – kódrendszert, amely jól működtetheti a történetet. Somogyi Tamás szerint színészileg az a legérdekesebb ennek a történetnek a színpadi megvalósításában, hogy mindaz, ami egy szereplőben „belül játszódik”, azonos-e a szereplő külső megnyilvánulásaival. Ha nem azonos, akkor „hogyan nem az”. Másképpen: hogyan indul be végképp az a közösen mozgásba hozott, nagy hazugságspirál – amelyet színészként mindvégig kontroll alatt kell tartani. A rendezés – ahogy Parti Nagy Lajos – voltaképpen nem tesz mást, mint benéz az Andersen-mese mögé, föltárja motivációit (új szereplői is vannak a mesének). A masszív alaphelyzet („kis mese”) jó keret, jó játszótér.

Mutatvány. Fritz Attila, Janicsek Péter, Kovács Bálint, Császár Erika Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Az előadás játékterében, a látványban is elkülönül benn és a kinn: a „palotastílus” és a civil, átlagemberi világ. Tervező: Árvai György, Szűcs Edit. Zeneszerző: Sáry Bánk. Játsszák: Császár Erika, Kovács Bálint, Gelányi Bence mv., Gyurkovics Zsófia, Fritz Attila, Janicsek Péter mv., Rajhona Milán Norbert mv.

Akinek nem inge, ne vegye. Csak nézze meg A császár új ruháját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában