olvasás

2018.06.12. 07:00

Ünnepi könyvhét – A nagyszülők kedvenc könyvei ma is népszerűek

Az ünnepi könyvhét és gyermeknapok apropóján Zsigri Mária gyermekkönyvtárossal beszélgettünk a fiatalabbak kedvenc olvasnivalóiról.

Lutor Katalin

Első lépcső a családi szocializáció, aztán a pedagógusok, majd a kortárs csoportok lesznek meghatározóak abban, ki olvas szívesen a kötelezőkön túl – vonhatjuk le a következtetést Zsigri Mária szavaiból Fotó: Unger Tamás

Az olvasóvá nevelést nagyon fontos megalapozni.

A könyvszeretetet éppen úgy kell adagolni, akárcsak a napi vitaminokat. – Bármit tehetünk itt a könyvtárban, ha a szülő nem gondolja úgy, hogy már mielőtt a gyermek megtanulna olvasni, el lehet hozni ide hozzánk és könyvet adni a kezébe. A családi hozzáállás nagyon fontos, ezen belül is, hogy legyen a gyermeknek saját könyve – kezdi Zsigri Mária. – A könyvtárról sajnos az a vélemény alakult ki, hogy nagyon csendes közeg, de a gyermekkönyvtár nem ilyen: bátran lehet hangoskodni, sőt a közvetlenebb hangulatot színes babzsákfotelek és alacsonyabb, gyermekek számára is elérhető polcok segítik. Különlegességét sokszor azzal is megadják a szülők, hogy van, amit a könyvtárban megnézhetnek a gyerekek, de haza nem vihetik. Nagyon sok szülő tájékozódik az interneten, valamint mesepszichológusok írásaiból.

Viszont a kicsiknél még mindig örök kedvenc a Mazsola és Tádé, a Gombóc Artúr a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca mellett. Azok a szülők, akik kiskorukban is szerették ezeket, szívesebben olvassák gyermekeiknek.

Első lépcső a családi szocializáció, aztán a pedagógusok, majd a kortárs csoportok lesznek meghatározóak abban, ki olvas szívesen a kötelezőkön túl – vonhatjuk le a következtetést Zsigri Mária szavaiból Fotó: Unger Tamás

Ezeknél a könyveknél még nagyon fontos a nevelési célzat is: óvodába, iskolába lépéshez, akár a nehezebben oldódó kisgyermek felszabadításához, de a családon belüli problémák feloldásához is tudunk könyvet ajánlani – mondja a gyerkőcök Ria nénije.

Második lépcsőként a pedagógusok szerepe meghatározó:

nem kötelező a könyvtárlátogatás, viszont annál fontosabb. A gyermekek már tudnak olvasni, kezükbe vehetnek olvasási gyakorlókat, de az ügyesebbek belekezdhetnek igazán izgalmas történetekbe is, ilyenek például Berg Judit írásai.

Az iskola viszont egyet jelent a kötelező irodalmak listájával – ezekről rémhírek keringenek. Így még fontosabb, hogy válasszanak mellé a diákok olyan olvasmányt, amely szórakoztatóbb a számukra. A kisebbeknek a Rumini-történetek, a nagyobbaknak például a Leiner Laura-könyvek és az Egy ropi naplója is jó alternatívát nyújtanak. Ebben a korban azonban meghatározó a kortárs csoport: egy olvasó közegben sokkal előbb válik valaki könyvtárlátogatóvá. – Különlegesebb, intim terület a nagyobbaknál a testük megismerése, fejlődése: sosem kérdezik meg, hogy ebben a témában hol találnak könyveket, de szívesen lapozgatják – mondja Zsigri Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában