de nem az Óperencián túlról

2018.06.24. 15:00

Zsuzska és az ördög – Itt a Soltis Színház utánpótlása

A Soltis Lajos Színház nyáron sem nagyon vakációzik. A szerda esti évadzáró társulati ülés délutánján még vizsgaelőadást és premiert tartott a társulat, és akkor a szakmai táborokról – és már fontos nyári meghívásokról még nem beszéltünk.

Ölbei Lívia

A képen: Gál Sándor, Napsugár Sarlós, Dorottya Erényi, Noémi Fogl, Hegedűs Anna, Angelika Szabó, Kovács Zsófi Bernadett, Fodor Lili Anna,Tóth Marci, Nóri Hurtik és Anna Kollányi.

Az Óperenciás mesék című produkció tényleg úgy működik, mint a mesék: szájról szájra jár, szétszedhető, összefűzhető, bővíthető, továbbmesélhető. Egyfelől három mese ad ki egy előadást (három különböző rendező, részben más és más játékosok kézjegyével), másfelől egy-egy mese önállóan is teljes élményt nyújt; akár igény szerint. Hogy az óperenciás sodrásból kiemelt egyetlen bemutató is teljes értékű, bizonyította a Soltis Lajos Színház másodéves stúdiósainak (egyúttal művészeti alapiskolások) szerda délutáni vizsgaelőadása, vagyis a Zsuzska és az ördög című mese premierje, Árvai Péter rendezésében. Talán az benne a legszebb, hogy miközben maximálisan teljesíti a vizsgaelőadáshoz szükséges követelményeket, a vizsgaszituáció nélkül is biztosan áll a lábán. A csoport tizenegy fővel működik: kilenc lány és két fiú. Ők azok:

A képen: Gál Sándor, Napsugár Sarlós, Dorottya Erényi, Noémi Fogl, Hegedűs Anna, Angelika Szabó, Kovács Zsófi Bernadett, Fodor Lili Anna,Tóth Marci, Nóri Hurtik és Anna Kollányi.

A képen: Gál Sándor, Napsugár Sarlós, Dorottya Erényi, Noémi Fogl, Hegedűs Anna, Angelika Szabó, Kovács Zsófi Bernadett, Fodor Lili Anna,Tóth Marci, Nóri Hurtik és Anna Kollányi. (Többen most érettségiztek; van, aki színjeles eredménnyel. De senkinek nem kell szégyenkeznie.) A nemeknek a lányok javára elbillenő arányából is erényt csinál az előadás: a két fiú királyt játszik meg ördögöt, a lányok a testvéreket – ebből azonnal jó kis kórus kerekedik -; ráadásul úgy, hogy akár egymás között is cserélik, továbbadják a szerepeket. Zsuzska a legbátrabb, aki megmérkőzik az ördöggel is a nővérei védelmében – de aztán éppen ebből adódnak a bajok. Mert mi az, hogy a királynak is ő a legkedvesebb?

Peter Brook is örülne

A vizsgaelőadásnak a Koptik Odó utcai kamaraszínház adott helyet, de voltaképpen bárhol eljátszható a Zsuzska és az ördög. Peter Brook is örülne: a mágikus üres tér (amelyben bármi megtörténhet) jól működik. Pontosabban: az előadás tölti föl, teszi mágikussá. A játékosok szinte kizárólag önmagukból – szövegből, mozgásból, hangokból, énekből – építkeznek. Díszlet nincs (na jó, játszik kicsit a háttérfüggöny), a kellékek száma minimális – pont annyi, amennyi kell. Külön szép, ahogyan az archaikus alapokon nyugvó (ráadásul eredendően felnőttes problémákat kibeszélő) népmese milyen masszív alapot tud nyújtani az előadáshoz, amelynek szövege szintén „meseszerűen” jött létre: tele van mai fordulatokkal, mai frissességgel. Róluk – és rólunk szól a mese.

Itt a Soltis Színház utánpótlása

Ahogyan Ecsedi Erzsébet, a zalaegerszegi színház – idei Máriáss-díjas – színművésze az értékelő beszélgetésen megjegyezte: íme itt a Soltis Színház utánpótlása. Bármerre visz is majd a stúdiósok útja, az biztos, hogy nagy ajándék birtokába jutottak (persze alaposan meg is dolgoztak ezért az ajándékért): képesek az együttműködésre, a hatékony kommunikációra, a nyilvános megszólalásra – a méltó emberi létezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában