zene

2018.07.12. 09:00

Kőszegi fúvósok premier előtt

Egyre többen használják a várban az audioguide-ot. Különleges koncerttel várja a látogatókat a csütörtök esti premier előtt Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara.

Tóth Kata

Pócza Zoltán kezében audioguide, egy a harmincból. Jobbra Básthy Béla alpolgármester Fotó: UT

Elképzelhetetlen a kőszegi nyár várszínház nélkül – az e köré rendeződött programokról és a Jurisics-vár újdonságairól Pócza Zoltán igazgató beszélt az Ibrahim kávézó télikertjében tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Több mint egy hónapja működik már Kőszegen az audioguide, egyre többen kihasználják a lehetőséget – a hordozható készülék Epres Attila színművész (az idén is a nyári társulat tagja) hangján tolmácsolja a látványosságokhoz kapcsolódó magyarázatokat, és lehetőséget ad arra, hogy úgy fedezzük fel a várat és környékét, hogy közben bőséges információhoz jussunk. Több idegen nyelven – angol, német, orosz és lengyel – elérhetők a várat bemutató füzetek.

Pócza Zoltán kezében audioguide, egy a harmincból. Jobbra Básthy Béla alpolgármester Fotó: Unger Tamás

Egyre többen érkeznek a városba Közép-Kelet Európa országaiból, és a turistákat jellemzően érdekli a történelem: 3D-s fi lmet nézhetnek meg kilenc nyelven Magyar történelem címmel. Népszerűek az interaktív részek a várban, erről is beszámolt Pócza Zoltán, és hozzátette: sok tervük van még a műemlék-épületegyüttes kibővítésére, a várélmény fokozására.

Lassan évtizedes hagyomány, hogy a fúvósok premiernapi koncerttel köszöntik a várszínházi nagybemutatót, az idén sem lesz másként: ma 19 órától Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara zenél a (szintén zenés) bűnügyi társasjáték, a Hajmeresztő premierje előtt. Kiváló összeállítást hallhat majd a közönség a Jurisics téren – meglepetéssel, ígérte Bakos György elnök. Ezzel a koncerttel kezdődik meg a városban a Főtéri zenés esték programsorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában