szuperprodukció a hegyen

2018.07.05. 07:20

Ön tudta, hogy ezeket a filmeket Vas megyében forgatták?

Összegyűjtöttünk néhány olyan filmet, s azoknak helyszíneit, melyeket megyénkben forgattak.

Gulyás Regina Olimpia

A legnépszerűbb Vas megyei forgatási helyszínnek talán a Sibrik-kastélyt mondhatnánk Bozsokon. Az impozáns épület olyan alkotásoknak adott otthont, mint a Kőszívű ember fiai, Különös házasság, Hány az óra Vekker úr?

1964-ben forgattak itt jeleneteket a Jókai-adaptációhoz, a film '66-ban jött ki:

A településen forgatták egyébként a Kisváros című nagysikerű sorozat egyes részeit is. Nem csak az itteni, de a bucsui határátkelő is megjelenik a mozgóképes alkotásban.

Sárvár sem maradt ki a filmezésből. Itt forgatták A kazamaták titka című filmet 1971-ben. „ Bánhídy László, Ernyei Béla, Bárány Frigyes... Csak néhány név azok közül a színészek közül, akik 1971 augusztusában és szeptemberében 1 hónapot töltöttek Sárváron a Kazamaták titka című kalandfilm forgatása idején. Urbán Ernő, a sárvári születésű Kossuth-díjas író számára ihletet adott a sárvári várban befalazott bajor királyi kincsek 1952-es megtalálása. ” – írja a Sárvár Anno.

A legtöbb vitát kiváltó forgatás valószínűleg a Ság- hegyen zajlott. Az Eragon című amerikai szuperprodukció egy igazi mesevilágot varázsolt a vulkánoldalba a fikciós alapoknak köszönhetően. Jelentős díszleteket építette fel, melynek volt, aki nagyon nem örült. Természetvédők tiltakoztak, lakók háborogtak. Mégis volt, aki visszasírta a látványos díszletet, s úgy gondolták, az akár turistalátványosság is lehetett volna:

Kőszeg is több alkotás, főleg irodalmi adaptációk otthona volt. Ilyen például a Kísértet Lublón, ahol a város főtere a címben szereplő település főterévé vált. Az 1976-os alkotásban például Cserhalmi György is szerepel.

A nagyenyedi két fűzfa és a Tizenhat város tizenhat lánya is itt alakult filmmé.

Történelmi filmek kapcsán muszáj megemlítenünk Jákot, hiszen nagy múltú temploma adott otthont a Sacra Corona egyes jeleneteinek:

Köszönjük olvasóinknak, hogy hozzászólásukkal ajánlottak filmet, így tudtuk meg többek között, hogy a Sok hűhó Emmiért is Vas megyében, pontosabban Balogunyomban készült:

Te tudsz olyan filmről, amit megyénkben forgattak? Írd meg nekünk kommentben vagy küldd el a [email protected]!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában