1968: ellenforradalom nem volt, mégis leverték

2018.08.21. 12:00

Egyre több titkosítás alól feloldott dokumentum kutatható – Megjelent Jagadics Péter legújabb könyve

A nyugállományú alezredes „1968 Egy elfelejtett hadjárat” című könyve a szombathelyi Szülőföld Kiadónál jelent meg.

Merklin Tímea

Felkészülni! – illusztráció a könyvből

Immát ötven éve, hogy elkezdődött egy különös hadművelet Közép-Európában: 1968. augusztus 20-ról 21-re virradó éjszaka a Varsói Szerződés négy tagállama megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét. Húsz hadosztály, közel 200 ezer katona indult meg Csehszlovákiába, hogy véget vessen Alexander Dubcek átalakítási törekvéseinek (Prágai Tavasz), az „emberarcú szocializmus” néhány hónapos, reményteli időszakának. Ellenállás nem volt, idejében felismerték, hogy nem tudnak harcolni ekkora túlerővel szemben. A későbbi napokban további haderők érkeztek, összesen 300 ezer katona.

Felkészülni! – illusztráció a könyvből

Jagadics Péter kötete az intervenció eseményeit foglalja össze kutatómunkája alapján, gyakran szó szerint közölve a dokumentumokat, amelyekhez az Állambiztonsági Történeti Levéltárban, a Hadtörténeti Levéltárban hozzáférhetett. Jelentéseket, visszaemlékezéseket dolgoz fel, a közlésekhez saját gondolatait, megjegyzéseit, véleményét fűzve.

A hadművelet egészén belül a zalaegerszegi 8. gépkocsizó lövészhadosztály és a katonai elhárítás szerepét vizsgálja, valamint a „Zala” fedőnevű hadgyakorlatot. A könyv nem mindennapi olvasmány, különleges értéke, hogy tényfeltáró értekezésből titkosszolgálati adalékokat is megismerhetünk, és azt a gondolkodásmódot, amely a kétpólusú világrendszert jellemezte.

A szerző és a kiadó szándéka szerint szeptember elején az Őrvidék Házban tartanak könyvbemutatót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában