a bildeini főtéren és az almáskertben

2018.08.13. 20:15

Az Ocho Macho volt a sztár Ausztriában – Pinkarock és égszakadás

Az idén is ezrek érkeztek a pár száz lakosú osztrák faluba, hogy egy jót bulizzanak a Picture on, nekünk Pinkarock fesztiválon. Két magyar együttes is fellépett a világsztárok mellett.

Kozma Gábor

Az Ocho Macho az almáskertben

Fotós: Kozma Gábor

Sepultura, Calexico, The Darkness, Ten Years After – nem rossz nevek még egy világhírű fesztiválon sem, hát még egy háromszáz lakost számláló faluban! Pedig a múlt hét végén ezek a formációk is szóltak a bildeini (Beled) főtéri nagyszínpadon, illetve a mellette lévő almáskertben. Walter Temmel polgármester elmondta, sok szálon kapcsolódnak a környező magyar településekhez, elsősorban Szentpéterfához, ahonnét például minden évben érkeznek népzenét művelő fellépők. Mint mondta, egyre több a magyar vendég, sokan sátraznak a sportpályán kialakított kempingben – ahol négy napon át több ezren élnek át pörgős napokat, feledve a napi gondokat.

Az Ocho Macho az almáskertben
Fotó: Kozma Gábor

A rengeteg vendéget a falu lakói szolgálják ki, ilyenkor egy emberként segítenek az éppen aktuális munkákban. A pénteki nyitányon a magyar Fatal Error lépett másodikként a nagyszínpadra; mire befejezték, csaknem megtelt a tér. Jogosan ünnepelte a közönség a srácokat, akik a legvégén látványos show-val búcsúztak: gitár a háton, énekes a földön, orgonista az orgonán. A legendás Ten Years After zsúfolt ház előtt kezdett. Bár ez már nem az a csapat, amelyet a 2013-ban elhunyt Alvin Lee varázsolt Woodstockban – de így is hozta a remek dalokat, ritmusokat. Aztán leszakadt az ég, szünetet rendeltek el. A tömeg hajnalig kitartott – és ez már a brazil Sepultura világa volt: kárpótoltak a kényszerű hangcsendért… Másnap mindenki a Szigetről egyenesen Bildeinbe tartó világsztár formációt, a Calexicót várta, de előtte még ott volt a kertben az Ocho Macho. Egyre többen és többen jöttek a pattogó ritmusokra, a végén már szűk lett a kert. A csapat elsöprő sikert aratott, annak is köszönhetően, hogy Kirchknopf Gergő énekes remekül beszél németül. Így az egyes dalok előtt kis ismertetőket tartott, amit nagyon vettek a sógorok. A végén még az a csoda is megesett, hogy ráadást adhattak – ez itt végképp nem szokás.

Négy napon át tartott a pörgés a kis faluban

A koncertezők felajzott állapotban tódultak át a Calexicokoncertre, hogy ott aztán le is hűljenek. Nem, nem volt semmi baj az amerikaiakkal, csak éppen ez a nap, ez a fesztivál az Ocho Machónak állt. A Picture on programját a The Darkness zárta. Aztán az utolsó sátrakat is elbontották a sporttéren. Walter Temmel arra a kérdésre, hogy mikor kezdik el a felkészülést a következő fesztiválra, rö viden annyit mondott: a takarítás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!