magángyűjteményből érkezett

2018.08.14. 07:00

Chagall a lendvai várgalériában

Teremtés és Biblia címmel látható Marc Chagall zsidó származású orosz képzőművész 135 alkotása a Lendvai Várgalériában.

VN

Az emberiség nagy megpróbáltatásait ábrázolja

Fotó: Tóth Kata / VN

A németországi Richard H. Mayer magángyűjteményéből érkezett a galériába a 135 mű – litográfi ák és grafi kák –, a tárlat a 20. század festőóriása, Marc Chagall legjobbnak mondott grafi kai alkotásait vonultatja fel. Hogy a szentírási motívumok ábrázolásához ihletet merítsen, Chagall 1931-ben Egyiptomba, Palesztinába és Szíriába utazott: közvetlenül megismerte a korábban hallomásból ismert, álmaiban megjelent tájakat. Első Szentföldre tett utazását élete meghatározó élményeként írta le: a Biblia mellett önmagára is rátalált. Az Ószövetség történetei már kisgyermekként mélyen foglalkoztatták a hagyományos haszid zsidó családban felnőtt fi út. Saját elmondása szerint a Bibliára egész életében minden idők legnagyobb költészeti inspirációjaként tekintett, és rendkívüli érzékenységgel közelített a biblikus szövegek interpretációjához. A Bibliához készített képein az emberiség legnagyobb megpróbáltatásait és győzelmeit ábrázolja.

Az emberiség nagy megpróbáltatásait ábrázolja
Fotó: Tóth Kata / VN

Meggyőződése volt, hogy a Biblia ismerete és megértése a világ jobbá tételének és a gonosz kiirtásának lehetséges eszköze; méltatói szerint „élő, drámai érzelmektől áthatott alakjaival hitelesen hozta közelebb a tágabb közönséghez az Írás üzenetét”.

„Ha semmi mást nem ismernénk Chagallból, csak Biblia-képeit, már akkor is a modern művészet óriásának tartanánk”

– Meyer Schapiro művészettörténész mondta róla (olvasható is a kiállítás egyik termében), aki kiemelkedőnek tartotta a bibliai sorozatot. A tárlat október 31- éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában