Bohemian Betyars és Csík János

2018.08.11. 11:30

Hétrétország: a könnyűlábú zenétől a templomi koncertig

Ma este nyílik az idei Hétrétország, amelynek alapítóját, főszervezőjét, Sülyi Pétert kérdeztük – ahogy az őrségben mondják – „értelmes szórakozási” lehetőségekről, illetve arról, kiket miért hívott meg.

Merklin Tímea

Sülyi Péter, a fesztivál alapítója, főszervezője invitál

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A nyitókoncertet ma 19 órától a Lukács Miklós Cimbiózis Kvintettje adja a Pajtaszínházban. A világszerte ismert cimbalomművész már mindenféle formációval fellépett Őriszentpéteren. Zseniális muzsikus, de roppant szerény, nagyon precíz, megbízható – meséli róla Sülyi Péter. – A 12-én estére érkező Hrutka Róbert gitáros, énekes, dalszerző ezzel szemben bohém fi gura, könnyűlábú, virtuóz zenész, Nagy Dániel Viktorral játssza legújabb szerzeményeit és régebbi slágereit. Úgy tudom, hogy Bajánsenyén van egy háza, de csak kétszer volt benne, remélem a jövőben gyakrabban tudok majd vele találkozni itt az Őrségben.

Bohemian Betyars sosem volt még itt.

A Malom udvaron 13-án fellépő Bohemian Betyars sosem volt még itt. A Képzőművészeti Egyetemen ismerkedtem meg velük, ahol háromszáz fős koncertet lehet tartani, ezért – tartva attól, hogy majd nem fér be a sok ember – nem merték kiírni a nevüket, csak azt, hogy meglepetés koncert. Így csak 20-30 érdeklődő volt, de borzalmasan jó koncertet kaptunk. 14-én Kollár-Klemencz László jön az együttesével, aki a Kistehén zenekarral híresült el, a Budapest Bárral is szokott játszani. Ide a saját dalait hozza. Olvastam az első novellás kötetét, nagyon díjazom, mint prózaírót, aki emellett zenész és énekes. Ide azért illik, mert nem „tucat”, és a természetközeli élet is rokonít minket, neki is vannak állatai.

Sülyi Péter, a fesztivál alapítója, főszervezője invitál
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az Esszencia népzenei formációról megtudjuk, hogy ebben a formában még nem jártak itt, de ismert zenekarok legjobbjai álltak benne össze: például Csík János a prímás, Kunos Tamás brácsázik, Balogh Kálmán a cimbalmos, Bognár Szilvi énekel velük, aki a Vasi Népdalkörből indult, és már „kis énekes” korában is volt Hétrétországban. Müller Péter Sziámi univerzális jelenség, „első osztályú kolléga” Sülyi Péter szerint, nagyra tartja, mint szövegíró társát a pályán. A koncertek végén csattan az ostor: 17-én a hegedűs fenomén Lajkó Félix a gitáros Sidoo Attilával jön, akit a Besh O DroM zenekarból már ismerhetünk.

Érdekes színházi előadások lesznek, ezek sorában kuriózum a Mediawawe-n megismert SimorÁg tánCirkusz.

A csoport a komáromi erőd falán függeszkedve mutatott be egy fantasztikus produkciót, amit Sülyi Péter szeretett volna elhozni Hétrétországba, de itt nincsen fal. Ezért a főszervező inkább külső helyszínt választott: a szlovéniai Grad vára a legközelebbi helyszín, ahol ez eltáncolható. Kirándulást szerveznek oda 18-án 15 órára. Őriszentpéteren gyülekeznek, akik látni szeretnék a faltáncos programot, és konvojban kimennek a festői környezetben található 800 éves lovagvárhoz, hogy lássák.

A felvidéki Csavar Színház már több gyerekműsorral járt itt, most olyat hoznak, amit Magyarországon még senki nem látott tőlük: Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című darabját, amelynek Erdélyben volt a bemutatója, 19-én 20 órától a Pajtaszínházban játsszák, aztán ősztől Sopronban. A zárónapon, 20-án 11 órától a frissen felfedezett, tehetséges fi atal művész, Borbély László zongorázik Schubertet a Pajtában. A 25. Virágzás napjain Bachot játszott ugyanitt. 15 órától a Templomszeren Dresch Mihály Vonós Quartetjét hallgathatjuk meg. 17 órától pedig a Neil Young Sétány ad koncertet a szentgyörgyvölgyi romos templomban annak felújításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában