műsor kíséretében

2018.08.13. 10:00

Két Király tárlata nyílt Csepregen

A Mozaik Képzőművész Kör életmű-kiállítás sorozatának nyitányaként rendezték meg a művelődési házban Király Mária és Király Árpádné közös tárlatát.

Merklin Tímea

Király Mária és Király Árpádné közös tárlatát a Mozaik Képzőművész Kör mutatja be

Fotó: Unger Tamás / VN

Húsz éve rendez kiállításokat augusztusban a Mozaik Képzőművész Kör. Az idei jubileum azt a döntést szülte, hogy a sok-sok bemutatkozás után legyenek az egész tevékenységre rálátást adó, nagy kiállítások, hiszen a kör minden egyes tagja gazdag életművet hozott létre. Erről beszélt Ziembiczki Erzsébet, a művelődési ház igazgatója a megnyitón. A kiállító két hölgy minden művészeti ágat megmutat, amit csak kipróbáltak az olajképektől a pasztellen, grafi kán át az üvegfestésig, eredményeiket és tehetségüket láthatjuk. Mindkét Király – egyébként sógornők – számára fontos az értékteremtés, szeretettel, szépséggel teli művészetet művelnek. A Mozaik Képzőművész Kör elnöke, Hetyésy Katalin méltatta az alkotókat

Király Mária és Király Árpádné közös tárlatát a Mozaik Képzőművész Kör mutatja be
Fotó: Unger Tamás / VN

Király Mária Nagyváradon született 1943-ban, Két évig Sopronban, két évig Szombathelyen járt gimnáziumba. Elvégezte a tanítóképzőt, majd kiegészítő szakon Pécsen diplomázott magyar nyelv és irodalomból. A képzőművészet iránti érdeklődését Kiss Jánosnak és Horváth Jánosnak köszönheti. Hetyésy Katalin elmondta: Marikát ő segítette a képzőművészetben, Marika pedig őt segítette aztán a tanári pályán. Kiss Árpádné Farkas Irén 1955-ben született Szombathelyen, az általános és középiskolát Csepregen végezte. Iskolásként szeretett rajzolni, dolgozott agyaggal, de nem gondolta, hogy van tehetsége a képzőművészethez. A forduló pont 1997-ben történt, amikor Hetyésy Katalin rajztanárnő vezetésével megalakult a Mozaik Képzőművész Kör, amelynek ő is tagja lett. Lelkes csapat jött össze, sok közös alkotásuk volt, segítették egymást. Autodidakta módon tanult, festett mindenféle technikával, belekóstolt a szobrászkodásba. Örömmel tölti el, ha a munkáit látja az otthonában, és az is, hogy ma már taníthatja az unokáit, Veronikát és Botondot, akik szintén szívesen festenek, érdekli őket a színek varázsa.

Az ünnepen Szalai-Ziembiczki Dóra színész-énekes először népdalokat adott elő, később Máté Péter Azért vannak a jó barátok című slágerét énekelte. A bensőséges hangulatban virágokkal köszönte meg a kör és a művelődési ház az alkotók eddigi tevékenységét, az alkotók pedig az igazgató, a közreműködő énekes és a kör elnöke munkáját, mert „a Mozaikban nevetgélve együtt rajzolni nagyon jó”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában