Együtt zenél majd a város

2018.09.06. 17:30

A dal most mindenkié lesz Szombathelyen: összeáll a környék legnagyobb bandája

Szeptember 9-én, vasárnap többszáz zenész és énekes alkotja majd a város legnagyobb zenekarát. Különleges módon ünneplik idén a Magyar Dal Napját.

Kánya Dóra

Prieger Szabolcs, Bali Krisztina az Agora részéről és Holdosi Attila

Fotó: Unger Tamás

– Holdosi Attila zenész barátommal úgy gondoltuk, hogy A dal a miénk! rendezvénnyel egy nem mindennapi kulturális tartalmat akarunk „kivinni” a városba, így szeptember 9-én 16 órakor szeretnénk, ha összeállna a város legnagyobb zenekara a szombathelyi Fő téren – kezdte Prieger Szabolcs, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóhelyettese. Hozzátette még: az ötlet nem az övék, Amerikától Olaszországig, de Magyarországon is, például Szegeden, volt hasonló próbálkozás. Fontos, hogy a rendezvény nem kötődik konkrétan városhoz, mindenki be­szállhat, aki szeret zenélni, énekelni, jöhet bárhonnan és le­gyen bármennyi idős.

Három dalt választottak ki, amelyek minden generációnak kedvesek. A rendezvény névadója egy klasszikus LGT-sláger, A dal a miénk! Az Anna and the Barbies sokak által ismert és kedvelt szerzeménye a Márti dala, valamint – mivel sok rockzenész van Szombathelyen a Tankcsapdából – az Ez az a ház című dal is megszólal majd. Prieger Szabolcs kiemelte, hogy lesz egy alapzenekar Holdosi Attila vezetésével, akik eljátsszák mindegyik dalt. De jönnek énekesek: Varga Bence a Zaporozsecből, a Weöres Sándor Színház színésznője, Fekete Linda, és színésze, Jámbor Nándor, valamint Németh László, a Mokka Tribute Band frontembere. Lent a placcon pedig – az eddigi jelentkezések alapján mintegy kétszáz zenészből – összeáll a város legnagyobb bandája, ahol gitárosok, basszusgitárosok, dobosok együtt adják a ritmust. Az énekesnek kialakítanak külön mikrofonos helyet, ahol közösen tudnak énekelni.

– Még várjuk a jelentkezőket, hiszen a Fő tér nagyon nagy, de már most előre mondhatjuk, hogy látványos lesz. Nem kell profinak lennie senkinek, elég ha szeret és egy kicsit tud zenélni. Jönnek helyi nagy nevek is: többek kö­zött ott lesz a Zaporozsec, a Smoking Frog, a Save Ass, de beszállnak iskolák is, a Kanizsai Dorottya Gimnázium kórusa és az Oladi Általános Iskola tanárai énekelni fognak.

Prieger Szabolcs, Bali Krisztina az Agora részéről és Holdosi Attila
Fotó: Unger Tamás

Az Agora hivatalos honlapján minden információ elérhető, így nem kell külön kottákkal készülni, letölthetők a dalszövegek, segítenek a szervezők. A zenészeknek fontos, hogy a beállás miatt előbb érkezzenek, már 14 órára – hívta fel a figyelmet Prieger Szabolcs. Eső esetén a sportház lesz a helyszín, de az előrejelzések szerint jó idő lesz. Így pedig mindenki méltó módon ünnepelheti a magyar dalokat, magyar zenészekkel, Presser Gábor – remélhetőleg minél tovább kitartó – ötlete nyomán a Magyar Dal Napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában