öt jelölésből kettő díj

2018.09.21. 12:38

A salemi a legjobb rendezés – Átadták díjaikat a színikritikusok

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gálát csütörtökön este rendezték meg a Budapest Bábszínházban, a Tünet Együttes közreműködésével. A szombathelyi WSSZ  öt jelölésből kettőt váltott díjra: A salemi boszorkányok Alföldi Róbert színrevitelében a legjobb rendezés díját kapta meg, első tíz évéért különdíjban részesült a szombathelyi színház. 

Ölbei Lívia

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2017-2018-as évad legjobbjainak.

A Színházi Kritikusok Céhe tagjai szavaztak, s az eredményre a Szabó Réka rendezte műsor keretében derült fény. Ugyancsak itt került sor a Színházi Dramaturgok Céhe Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj átadására, amelyet Szilágyi Eszter Anna A Nyíregyháza utca című darabja nyert el. Kurázsi különdíjat kapott a kritikusoktól Sárosdi Lilla, valamint átvehették elismerésüket a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei: Gergics Enikő, Dézsi Fruzsina és Kollár Zsuzsanna.

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

A Céh által önerőből, illetve támogatók (pártoló tagok, Dumaszínház, Orlai Produkciós Iroda) segítségével rendezett díjátadó gálán a színibírálók nyolcadik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor és Radnóti Zsuzsa után 2018-ban Lázár Kati vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített műtárgyat. A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek, amelyek idén a Trita Csokoládé műhelyéből kerültek ki.

A legjobb új magyar dráma /színpadi szöveg az Egy piaci nap lett. Závada Pál, Mohácsi István és Mohácsi János drámáját a Radnóti Színház vitte színre, amely más kategóriában is aratott díjat. Alföldi Róbert a III. Richárdban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját vehette át, s ugyanebből a produkcióból emelték ki a legjobb férfi mellékszereplőt is, László Zsolt személyében. A legígéretesebb pályakezdő díja szintén Radnóti színházi színésznek, Sodró Elizának jutott – holtversenyben a sepsiszentgyörgyi Alice címszereplőjével, Korodi Jankával.

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a legteljesebb hatékonysággal váltotta díjra mindegyik várományosi pozícióját: a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában a Sardar Tagirovsky rendezte Chioggiai csetepaté győzedelmeskedett, a legjobb zene és a legjobb jelmez díja is a Bocsárdi László rendezte Alice-előadáshoz kötődik. Az előbbi a sZempöl Offchestra, az utóbbi Kiss Zsuzsanna munkája.

 

Rendkívül sikeresen szerepeltek idén a határon túli magyar színházak,

ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legjobb előadás díja a Vajdaságba került: az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadásáért vehette át a fődíjat Alekszandar Popovszki rendező. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm-bemutatója is kapott egy díjat: a legjobb díszletét, Andrij és Daniel Zsoldak tervezéséért. A legjobb rendezést egy vidéki színházban látták a kritikusok: a szombathelyi A salemi boszorkányokért kapta meg a díjat Alföldi Róbert. És még egy díj ment Szombathelyre, a különdíj, a Weöres Sándor Színház első tízéves korszakáért.

A színésznők közül Hernádi Judit és Jordán Adél vitte el a csokitorony-alakot öltött pálmát. Hernádi Judit az Átrium – Kultúrbrigád A félelem megeszi a lelketelőadásában nyújtott alakításával lett a legjobb női főszereplő, Jordán Adél pedig a Katona József Színházban díjátadó estéjén is játszott Ascher Tamás Háromszéken produkció Lédájaként sietett a Budapest Bábszínházba, hogy átvegye a legjobb női mellékszereplő díját a Pintér Béla által írt szerep megformálásáért.

A kritikusok két független csapat munkáját is elismerték: a TÁP Színház Utas és holdvilága, Vajdai Vilmos rendezése nyerte a legjobb független színházi előadás díját, a k2 Színház pedig a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között került az első helyre a Fábián Péter által színre vitt Antigonéval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában