Zöld Szentgotthárd Fesztivál

2018.09.13. 17:30

Minden, amit mindenki lát és amit senki sem- Kiállítás Szentgotthárdon

Újszerű kiállítással indítják a szervezők ebben az évben a hét végi Zöld Szentgotthárd Fesztivált. A színház aulájában péntek délután „Minden, amit mindenki lát és amit senki sem” címmel Simon Attila fotográfus műveiből nyílik bemutató. 

Tersztyánszky Krisztina

Természetfotó kiállításról van szó, vagy mégsem? Magát az alkotót kérdeztük a sejtelmes címadásról.

-Egy úgynevezett makro-kiállítást láthat a közönség

– árulta el a Kisrákoson élő fotográfus – . Van egy különleges objektívem, ami 5 x 7 milliméteres területet lát. Az ezzel készített fotókat nagyítottam fel 50 x 70 centiméteresre, azaz százszorosra! Elvarázsolt ez a világ, mindenképpen szerettem volna ezekből a képekből egy önálló kiállítási anyagot összeállítani. Erre utalok a címmel: egy olyan világot tárnak fel a fotók, amit valamennyien látunk, de ennyire aprólékos részleteiben soha nem figyelünk meg.

 

A most látható huszonegy kép egy kivétellel a természetben készült: állatok, növények, vagy épp olyan banális, minden nap előforduló dolgok adták az inspirációt, mint egy krumpli csírája. Érdemes a fotókat először a címtől függetlenül megcsodálni, hogy egyáltalán kitaláljuk-e, honnan származik az aprócska részlet. De vajon honnan tudja az alkotó, hogy hol találhatók olyan szépségek, amiket érdemes lencsevégre kapni?

-Egyszerűen nézelődöm az optikán keresztül. Hiszem és vallom, hogy a természet a legnagyobb művész, egy virág kelyhében, egy termésben, egy hernyóban képes tökéletes alakzatokat produkálni.

Simon Attila egyébként nem ismeretlen a szentgotthárdiak előtt, többször megfordult már a helyi fotóklubban, ahol fel szokták kérni workshopok vezetésére. Ugyanígy Körmenden és Zalaegerszegen is tart foglalkozásokat amatőr fotósoknak. Úgy látja, vizuális kultúránk nem tart lépést azzal az iszonyatosan gyors technikai fejlődéssel, ami a digitális kamerákkal, okos telefonokkal gyakorlatilag bárki számára elérhetővé tette a fényképezést. Ezért is szívesen foglalkozik tehetséges amatőr fotósokkal, csiszolgatja látásmódjukat.

Simon Attila kiállítását pénteken 18 órakor Bartakovics Andrea ajánlja a közönség figyelmébe. A makro-fotókat október 2-ig lehet megtekinteni a színház aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában