Karnyújtásnyira a közönségtől

2018.09.13. 19:39

Minikoncertek, workshopok és beszélgetések – Új utakon a Vasi Zenészarcok

Márciusban indult el a Vasi Zenészarcok névre keresztelt programsorozat az egyik hangszerboltban. A kezdeményezés nemrég új formát öltött: helyi zenészek, zenekarok minikoncertjeivel, workshopokkal várják kéthavonta az érdeklődőket. Bujtás Ervinnel, a sorozat szervezőjével beszélgettünk tapasztalatokról, megújulásról.

Nemes Judit

Bujtás Ervin elmondta: a sorozat teljes egészében civil alapon szerveződik

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Zenés közönségtalálkozók színesítették március óta kéthavonta a város kulturális életét, azzal a célkitűzéssel, hogy ismertebb és kevésbé ismert vasi előadókat vigyenek közelebb a közönséghez – térben is: kisebb helyiségben tartják a programot, így fizikailag is csökken a távolság a meghívott előadók és a hallgatóság között.

– Családias, kamaratermi hangulatban, akusztikus koncerteken, bemutatókon keresztül ismertetjük meg a közönséggel a fellépőket, hangszereiket, igyekszünk értéket átadni, mindezt szórakozással egybekötve, egészen más atmoszférával, mint amit egy nagy koncertes helyszín nyújt

– mondta a rendezvény alapötletéről Bujtás Ervin, aki megálmodója és moderátora az esteknek, maga is ismert zenész, számos formáció tagja volt korábban, jelenleg a duóvá alakult Minimal Acoustic alapító tagjaként Skultéty Ritával koncerteznek, valamint a The Ervins felállásban Kovács Ervinnel lépnek fel.

Megtudtuk mindezen túl azt is, hogy bár kéthavonta jelentkezett a sorozat, a „kieső” hónapokban sem maradtak tétlenek: akkor zenészeknek szerveztek hangszerbemutatókat helyi kötődésű művészekkel, ezzel szakmai téren is bővíthették ismereteiket a résztvevők: kezdők és profi k egyaránt.

– Fontosnak tartjuk, hogy újdonságokkal ismerkedjenek meg a helyi zenészek

– ismeretterjesztő jelleggel is, hogy a fiatalok tanulhassanak, kérdezhessenek azoktól, akik régóta a szakmában vannak. A programsorozat teljes egészében civil kezdeményezés, szerettem volna olyan fórumot létrehozni, ahol zenészek összegyűlnek, értesülnek technikai újdonságokról, beszélgetnek – tette hozzá Bujtás Ervin.

Az elmúlt fél évben vendégük volt a Boglya zenekar, Skultéty Rita, a Memphis Belle, valamint a régi, szombathelyi zenészgeneráció tagjait is invitálták beszélgetésre: Zsoldos Báró Zoltánt, Tompa Bube Istvánt, Bugledits Lőrincet és Horváth Lászlót.

Bujtás Ervin elmondta: a sorozat teljes egészében civil alapon szerveződik
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– A hétfő délutáni alkalmakon a közönség kérdezhetett kedvenc zenészétől. Mi pedig visszajelzéseket is kaptunk a résztvevőktől, észrevételeket és dicsérő szavakat egyaránt – összegezte Bujtás Ervin a tapasztalatokat, hozzáfűzve, hogy a javaslatok alapján átalakították a programstruktúrát, minikoncerttel egybekötve zajlanak a beszélgetések: az első újjászervezett alkalom már megvolt, a Memphis Belle új albumának bemutatója köré szervezték az estet.

A folytatásra sem kell sokat várni, szeptember 17-én a Beatles dalait feldolgozó The Liverpaul zenekar minikoncertjét lehet meghallgatni. A beszélgetésen a világhírű együttesről is hangoznak majd el érdekességek, kevésbé ismert tények.

Október 29-én Kovács Ervin zenész, zeneszerző tart workshopot Az effektek világa címmel, valamint saját feldolgozásai, szerzeményei is elhangoznak majd.

A sorozat idei utolsó epizódja – mondjuk úgy: záróakkordja – november 12-én lesz, erre ukuleleworkshoppal készülnek: a hangszerrel egy kis nyarat csempésznek vissza az őszutóba. A Vasi Zenészarcok sorozattal újabb izgalmas színfolttal bővült a vasi kötődésű együtteseket bemutató, szakmai és szórakoztató elemeket vegyítő programok palettája, amellyel Bujtás Ervinék nemcsak a helyi művészeket, hanem a zenekedvelő közönséget is megmozgatják hónapról hónapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában