Inspirálni és alkotni

2018.09.19. 08:00

Sodics László festőművész és Kovács Elek amatőr festő képeiből nyílt kiállítás Körmenden

Sodics László festőművész, nyugalmazott tanár és Kovács Elek amatőr festő képeiből nyílt kiállítás a körmendi Városi Kiállítóteremben.

Tóth Judit

Sodics László festőművész a mikrofon előtt

Fotó: Szendi Péter

Ritkák az olyan kiállításmegnyitók, amelyek ünnepi alkalmak is egyben, és mély nyomot hagynak az emberben. Sodics László festőművész és Kovács Elek amatőr festő tárlatának megnyitója emelkedett és érzékeny hangulatban zajlott, ahol előbb Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese méltatta a festményeket, majd a két alkotó is megszólalhatott.

Sodics László impresszív módon, Kovács Elek visszafogottabban beszélt életpályájáról. A jelenlévők megtudhatták: kettejük sorsa, élete nagyban különbözik, de a közös nyelv, a festészet összehozta őket.

Sodics Lászlót ismerhetjük művészként, tanárként, aki mindig mesél a szerelemről, az első csókról, ahová a falusi portákon, szántókon, kaszálókon vezetett az út. Pedagógusként mindenkiből rajztanárt nevelt volna, ezt számos esetben meg is tudta valósítani. Számára az alkotómunka a fontos, amelyet mindig meghatározott az inspiráló közeg. – Az ember szépre születik ám, csak elrontják – mondta a nyugalmazott pedagógus. Most Kőszegen él és alkot, a festészet mellett másik szenvedélye a méhészkedés. Elsősorban tájképeket hozott a kiállításra, de egy különleges alkotás is helyet kapott a táraltban.

Sodics László festőművész a mikrofon előtt
Fotó: Szendi Péter

A másik alkotó, Kovács Elek alapjában szobafestő-mázoló, de úgy fest Paál László hangulatait idézve, hogy az egy csoda. Első festékét Balogh István Péter festőművésztől kapta. És milyen jó, hogy kapta. Képein ott a sötétvöröses, barnás folyó, a Rába, a Várkert, erdőrészletek. Megannyi ismerős táj, érzés. Minden, ami örök, és minden, ami változó.

Mindkét kiállító május 31-én született, 13 év különbséggel. Ez nem lehet véletlen: inspirálni másokat, alkotni, megmutatni a szépet – ez lehet a közös nevező Sodics László és Kovács Elek művészi tevékenységében és a körmendi kiállításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában