Elismeréseket adtak át

2018.10.09. 17:49

A nagy négyes a Weöres Sándor Színházban

A 2017/2018-as, jubileumi évad teljesítménye alapján a Holdbeli csónakos-díjat Vlahovics Edit színművész, illetve a technikai személyzetből Varga Alexandra jelmeztár-vezető kapta meg a Revizor bemutatójához időzített hagyományos díj­átadó ceremónián.

Ölbei Lívia

Fotó: Nagy Jácint

„A Weöres Sándor Színház szenátusa 2011 júniusában, legelső tanácskozásán döntött arról, hogy díjat alapít az évad legjobb színészi alakításának és legjobb háttértevékenységének elismerésére. Azóta minden évben, immáron nyolcadik alkalommal a színház születésnapján egy színművész és a technikai személyzet egy tagja veheti át a rangos kitüntetést az előző évadban végzett munkájáért” – áll a színházi közleményben. Az Opel Szentgotthárd pedig 2013-ban csatlakozott saját díjával, az Opel-különdíjjal a mindig az évad elején esedékes színházi elismerésekhez: „A két hétre szóló autóhasználatot (tele tankkal), az ajándékcsomagot és oklevelet évente egy színművész és egy háttérdolgozó kaphatja meg.” Lássuk! A különdíjról az idén is a közönség szavazott online, és ez a megfellebezhetetlen, sztárcsináló hatalom (mármint a közönségé) úgy döntött, hogy az idén a WSSZ fiatal színésze, Jámbor Nándor érdemes rá. Jámbor Nándor a „kaposvári különítménnyel” érkezett Szombathelyre, hogy aztán az egyetemi gyakorlat után, már diplomás színművészként is a szombathelyi társulatot erősítse. Amilyen szelíd, olyan ereje van a színpadon. Elvégre ő Néró – vagy akit akarunk.

A különdíjas színházi háttérdolgozó személyéről a színházi szabályok szerint a társulat dönt: az idén a „régi színházi motoros” Ősze Ferenc portásra esett a választás. Biztos pont a WSSZ életében: csöndben mosolygó színházrajongó. Jó bemenni, amikor ő ül a portásfülkében.

 

A névadó, Weöres Sándor személyét és költészetét idéző Holdbeli csónakos-díjakról – legyen szó színészről vagy háttérdolgozóról – mindig a társulati szavazatok döntenek. Holdbeli-díjasnak lenni rang, méghozzá szakmai.

A WS Színház háttérdolgozói közül most Varga Alexandra a kiválasztott: öltöztető, a jelmeztár vezetője; tervez is. Nélküle nem lenne az a színház, ami. A WSSZ színészei közül ezúttal Vlahovics Edit vehette át az Holdbeli-elismerést. Rendőrfőnököt játszik a frissen bemutatott Revizor-előadásban, úgyhogy a tapsrend után rögtön újabb tapsokban volt része pénteken este. Az alapítástól a WS Színház tagja. Sőt: ha meggondoljuk, már előtte elszegődött Szombathelyre. A Kamara Savaria Dürrenmatt-előadásában a kopott Kisfaludy utcai színpadon játszott. A WSSZ-ben aztán volt Titánia Mohácsinál, Nagymama a Czukor-féle Cudar világban (aztán a Mohácsi-féle Mágnás Miskában is – de mennyire másképpen!), tavaly Zsótérral és a Bunbury-előadással mutatott izgalmas színeket-mélységeket – és Alföldivel A salemi boszorkányokban Titubaként játszotta el-adta át a végletes kiszolgáltatottság döbbenetét. De semmiképpen nem hagyhatjuk ki azt az első WSSZ-előadást, a 9700-at, amelyben ő volt Rumi Mária, azt a bizonyos, dédelgetett zöld növényt egy pillanatra sem engedve el. Ez ő, Vlahovics Edit: a dédelgető.

A Weöres Sándor Színház eddigi Holdbeli csónakos-díjasai: Csonka Szilvia színművész és Černay Štefan helyettes színpadmester (2011), Orosz Róbert színművész és Nagy Kornél kellékes (2012), Bajomi Nagy György színművész és Kiss Zoltán világosító (2013), Nagy Cili színművész és Balogh Lívia súgó, Kottán Éva fodrász (megosztva, 2014), Trokán Péter színművész és Jenei Ágnes kellékes (2015), Endrődy Krisztián színművész és M. Kapornaki Rita rendezőasszisztens (2016), Mertz Tibor színművész és Baranyai István díszítő (2017).

És 2018-ban, a jubileumi évad teljesítményéért: Vlahovics Edit színművész, Varga Alexandra jelmeztárvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában