Együttműködés

2018.10.10. 14:00

A személyiség titkai- Tizenhét osztrák és magyar művész kiállítása nyílt Oberpullendorfban

Múltja van az együttműködésnek a Kőszegi Művészeti Egyesület és a Haus St. Stefan között. Ezúttal 17 osztrák és magyar művész alkotásai adják a képzési házban múlt pénteken nyílt Arcok kiállítás anyagát.

Tóth Kata

Marosfalvi Antal képén az idő rétegeit mutatjaLőrincz Zoltán

Fotó: Unger Tamás

Évente két tematikus kiállítást rendezett korábban a Kőszegi Művészeti Egyesület. Az idén az egyik a szüret környékén, ősszel vált esedékessé, középpontban az arcokkal: festményeken, fotókon sok-sok arc köszön vissza a látogatóra a felsőpulyai Haus St. Stefan aulájában, lépcsőházában és emeletén. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, az egyesület elnöke, a tárlat kurátora portré és arc különbségéről beszélt. – Amikor a festészetben portrészerű ábrázolást emlegetünk, az az arc fiziognómiai struktúrájának megjelenítésére utal. Rembrandtnál, Goyánál, Székely Bertalannál megfigyelhető az arcon a személyiség változása, a psziché, a lélek, a dráma, az öregedés jelei, az öröm. Lényeges, hogy a személyiség titkait, a rezdüléseket hogyan jeleníti meg egy művész, és itt kezdődik a titok: ennek ábrázolása sokkal nehezebb, mint visszaadni egy arc fizikális struktúráját.

A kiállítás képei közül kiemelte a három éve elhunyt Erwin Birnmeyer művészettörténész, festőművész Andy Warhol című festményét: mintha könnyezne a pop art zsenije, a szeméből kicsit lefolyt az akrilfesték, a színek pedig tökéletesen visszaadják Andy Warhol személyiségét. És a szombathelyi Marosfalvi Antal festő, restaurátor festőművész képét, amelyen egymásra ragasztott, rétegzett kartonokon mutatják magukat az idő rétegei: elindulunk a 16. századi reneszánsz arcképfestő Holbein­től, megérkezünk Matisse-ig, Picassóig, és látjuk, mi lesz az arcból a 20. századig.

Marosfalvi Antal képén az idő rétegeit mutatja Lőrincz Zoltán
Fotó: Unger Tamás

A soproni Marton Zsanett cipőkbe látott arcokat, karaktereket, azokat festette meg. Alkotásain a cipőknek nemük van, nem mindegy, hogy férfi vagy női lábbelik, az egyik a Hayao nevű rajzfilmkészítőt formázza, a másik egy naptáncost. – Nincs sok cipőm, és amikor elkopnak, nehezen válok meg tőlük, próbálom őket megmenteni, karbantartani. A cipők idomulnak hozzánk egy idő után, nehéz betörni az újakat. Az elvem: keveset hordjuk, de minél tovább – mondta a kiállításmegnyitó előtt. Rajta kívül még 16 művész adta „arcait” a november végéig látogatható tárlathoz. A megnyitóra érkezett vendégeket Barbara Buchinger, a Haus St. Stefan vezetője, Lőrincz Zoltán és Gerhard Krutzler, a művészeti egyesület alelnöke köszöntötte.

Stílusos belépőként, majd a megnyitón újra Verdi Az álarcosbál című operájából szólaltatott meg részleteket Czeglédi Ibolya hegedűn és Klebniczky György zongorán. A kiállítás november végéig megtekinthető hétfőtől péntekig és a rendezvények ideje alatt Oberpullendorfban a Schlosspark 4. szám alatt. A kiállító művészek közül az említetteken kívül magyar részről Bíró Sándor, Boda Balázs, Csonka Ernő, Halász Ildikó, Hanzl Klára, Kántor Sándor, Molnár Edit, Németh János, Petky Péter és Széplakiné Tamási Gabriella munkái láthatók. Ausztriai alkotótársaik Erhard Ehm, Lisi Schmidt, Marelies Förster- Romschwinckel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában