Őrségi falvakról, növényekről szól

2018.10.31. 07:00

Bemutatták Kapornaky Gyula kötetét, versmondó versenyt is terveznek emlékére

Az Őrség költője, Kapornaky Gyula emlékét máig őrzik családtagjai, szülőfalujának lakói: bemutatták ötödik verseskötetét, amely a Kökényvirág vagyok címet kapta. Az esten méltatták a költő munkásságát, kercaszomori vers­mondók pedig felolvastak munkáiból.

Nemes Judit

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban gyűltek össze Kapornaky Gyula tisztelői, hogy bemutassák a költő ötödik verseskötetét. Pődör György költő Petőfi Sándorhoz hasonlította néhai pályatársát, ösztönös költőnek nevezte, aki kevés alkotásában törekedett a rímek, szótagszámok megformálására, mégis kiemelkedőt alkotott: csiszolatlan gyémántként aposztrofálta, aki szerette úgy hagyni a sorait, ahogyan azok megszülettek benne. Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke úgy fogalmazott: Kapornaky munkássága verses helytörténet: a környék szülötteként írt az őrségi falvakról, növényekről, állatokról.

 

Kiemelte, kökényvirág volt: a hideg, tavaszi szélben már tündökölt, amit végig megtartott. Soós Kálmán szerkesztő az eseményen elmondta, eredetileg a költő születésének századik évfordulóján, 2014-ben szerették volna megjelentetni a kötetet, de nem volt elég forrásuk a kivitelezéshez, ezért az Őrség költőjét előbb posztumusz díszpolgárrá választották, majd emléktáblát avattak utolsó előtti lakóházán, Kercaszomoron. Azt követően már volt lehetőségük a könyv kiadásához: fotósok, szerzők, a megyei könyvtár, valamint szerkesztői összefogással a tartalmat állították össze, a nyomdai költségekhez pedig a falu lakói is hozzájárultak. Soós Kálmán örömét fejezte ki, hogy folytathatják hagyatékának gondozását: jövő februárban Kercaszomoron vers­mondó versenyt rendeznek a költő tiszteletére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!