Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díj

2018.10.15. 08:00

A szlovén kultúra ápolásáért kapott elismerést Bajzek Gyöngyi

Rangos kitüntetésben részesült szombaton Bajzek Gyöngyi, a Magyarországi Szlovének Szövetsége titkára. Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat vehetett át az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától.

TK

Jobbra Bajzek Gyöngyi a díjjal, mellette Soltész Miklós államtitkár és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár Fotó: VN

Bajzek Gyöngyi a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szlovén nyelv és irodalom szakos tanárként szerzett diplomát. Huszonnyolc éve tagja szülőfalujában, Felsőszölnökön a Pável Ágoston Vegyeskarnak, több mint húsz éve táncol a helyi néptánccsoportban, aminek nyolc éve mentora is. Fontosnak tartja, hogy a szlovén ének- és tánckultúrával való ismerkedést már gyermekkorban el kell kezdeni, két évig mentorálta a helyi gyermeknéptánccsoportot.

Jobbra Bajzek Gyöngyi a díjjal, mellette Soltész Miklós államtitkár és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár Fotó: VN

Aktívan részt vett és részt vesz a rábavidéki szlovén kulturális élet szervezésében. Tagja volt a Nindrik-Indrik színjátszó csoportnak. Alapító tagja a Magyarországi Ifjú Szlovének Egyesületének. Számos néphagyomány felelevenítésében játszott szerepet. 2004-től a Magyarországi Szlovének Szövetsége titkáraként szervezi és irányítja a Rábavidéken élő szlovének kulturális munkáját. A múlt emlékeiről, a jelen közéletről, a szlovén nemzetiség kulturális tevékenységeiről szívesen tudósít a Porabje hetilap hasábjain.

Bajzek Gyöngyit a szlovén nyelv és kultúra megőrzéséért végzett munkájának elismeréseként a Magyarországi Szlovének Szövetsége terjesztette fel a díjra. A 2018. évi Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, a Minisz­terelnökség képviseletében Sol­tész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár adták át közösen az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában