Huszonöt, de inkább nyolcvan esztendő

2018.10.18. 07:00

Kettős jubileumot ünnepel a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – ezzel a mottóval rendezi meg a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a kettős ünnepre készült műsorát október 20-án az MMIK-ban: a táncos közösség megalakulásának nyolcvanadik és az együttes újjáalakulásának huszonöt éves jubileumára.

Merklin Tímea

A gencsapáti táncosok nyolcvan éve az országos Gyöngyösbokréta mozgalomba kapcsolódtak be azzal a céllal, hogy felelevenítsék és színpadra állítsák a népi hagyományokat. A mozgalom kereste a válaszokat, mi van a trianoni trauma után, és felfedezték a népművészetet, amely visszaadhatja az identitást. Kezdték felkutatni a táncokat, történeteket – meséli Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője. – Majd 1948-ban, amikor Gyulán megrendezték az első magyar néptáncfesztivált, a parasztegyüttesek között a gencsiek második helyezést értek el, szóló kategóriában pedig nyert Vincze Ferenc, aki ezzel bevonult a magyar néptáncmozgalom történetébe, és aztán generációkat tanított táncolni Gencsapátiban. A ’70-es években volt itt egy markáns közösség, amelynek tagjai közül Varga Csaba Szőke és Tömő Józsi ma is rendületlenül táncolnak. 1993-ban velük alakítottuk újra az együttest, és már fel is léptünk a Pünkösdi Vigasságokon.

A mai együttes az MMIK-ban Fotók: Gencsapáti Művelődési Ház

Varga Albin akkor már két éve Gencsapátiban dolgozott, táncolt, szervezte a munkát, a próbákat, a fellépéseket. Feri bácsi halálát követően, 1994-ben megkereste Gerlecz Lászlót, akinek szakmai vezetésével újraértékelték a vasi táncokat, régi filmeket néztek, voltak saját gyűjtéseik. Minden elérhető forrásanyagot felkutattak a Zenetudományi Intézettől a Néprajzi Múzeumon át a Savaria Múzeumig. Az, hogy a gencs­apáti táncok újra színpadra kerültek, ennek az időszaknak köszönhető.

A táncosok anno a Gyöngyösbokréta mozgalomhoz kapcsolódtak

Héra Éva vezetésével folyamatosan részt vettek a szövetség szakmai munkájában, olyan halhatatlanok körében, mint Pesovár Ernő, Borbély Jolán vagy a nemrég elhunyt Antal László. Onnantól országos néptáncantológiákon vettek részt, minősítő fesztiválokra jártak, a szövetség továbbképzéseire, valamint táncháztalálkozókra. Az együttes több tagja Fülöp Ferenc-díjas táncos: Varga Albin, Varga Csaba (Szőke), Gergácz Gábor, Spiegel Zoltán, Spiegel-Szabó Viktória, Horváthné Ávár Judit, Gergáczné Keszey Kinga, Csollány Csaba, Csollányné Horváth Krisztina. Csollány Csaba nemcsak táncosként, de alkotó koreográfusként is részt vett az együttes munkájában, amint az indulás tíz évében Gerlecz László, illetve az utóbbi öt évben Györke Eszter és Molnár Péter. A Gencsapáti néptáncegyüttes ott van minden fesztiválon, a Vasi Néptánc Panorámán, a Pesovár Ernő Néptánc antológián, a Lajtha László Koreográfiai versenyen többször kaptak első díjat, különdíjat. Kiérdemelték 2006-ban a Muharay-díjat, 2015-ben a Csokonai Vitéz Mihály-díjat. Az elmúlt tizenöt évben minden alkalommal kiválónak minősültek. Varga Albin kiemeli a Spiegel házaspárt, Takács Ádámot, valamint Györke Esztert és Molnár Pétert az együttes művészeti vezetőit, akik az október 20-i ünnepi műsort is szerkesztik.

A program a Gencsapáti értékek mentén című kiállítás megnyitójával kezdődik 18.30-kor, az együttes történetéből láthatunk képeket, mellette bemutatják a Gencsapáti Értéktárat. Megnyitja: Gerlecz László, köszöntőt mond: Héra Éva, a Muharay szövetség elnöke. A műsorban közreműködik a Kiskópic, Kópic, Ispiláng és az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, Steiner Markó, Brezovich Martin, a Vasi Népdalstúdió, Tanai Erzsébet és Bognár Szilvia népdalénekes, valamint a Bakafánt Népdalkör.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában