tizenegy művész alkotásával

2018.10.06. 07:00

Miatyánk címmel nyílt kiállítás a Martineumban

A legszélesebb körben ismert imádságot, a Miatyánkat helyezi középpontba az a kiállítás, amelyet tegnapelőtt nyitottak a Martineumban.

Nemes Judit

Steinbach József püspök nyitotta meg a tárlatot

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A festményeken és fotókon az ima képzeletben, emlékezetben megjelent képét vetítették ki az alkotók vászonra, fotópapírra.

Kevés olyan ima van, amelynek szövegét a legtöbb ember ismeri, legalábbis a keresztény kultúrkörben. Latin verziója, a Pater Noster szinte mindenkinek ismerősen cseng. A Miatyánk, amelyet Jézus Krisztus tanított az apostoloknak, irodalmi alkotásokban számos alkalommal megjelent. A Martineum Felnőttképző Akadémián frissen megnyitott tárlaton vizuálisan jelenítették meg a fohászt, ahogy az alkotók elképzelik: megfestve, lefotózva a számukra legnagyobb jelentőséggel bíró sorokhoz társított belső képeket tették mások számára is láthatóvá.

Steinbach József püspök nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Maurer Péter, az akadémia igazgatója elmondta: a kiállításon bemutatott képeket tizenegy kortárs alkotótól gyűjtötték össze, olyanoktól, akikről tudták, hogy munkásságuk témájába vág. Nemcsak Vas megyei művészeket kértek fel, hogy munkájukkal járuljanak hozzá a tárlat megvalósulásához, hanem az ország számos szegletében élő, például budapesti, miskolci művészek festménye, fotója is látható a falakon. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke beszédében az imádságot elemezve azt mondta:

– Az imádság kezdete egy megszólítás, a vége dicsőítés, és közte hat kéréssel a szentség, az ország, az akarat, a kenyér, az elengedés és a szabadítás isteni és emberi témáit dolgozza fel. Katolikusok és protestánsok egyaránt vallják, hogy művészet és a tudomány Isten általános kijelentése. Tematizál valós emberi problémákat az örökkévaló értékek mentén, keresi rájuk az örökkévaló mennyei választ.

A megnyitón dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, református teológus mutatta be a tárlatot. Az ima főbb soraihoz társítható alkotások időrendben követik egymást. Maurer Pétertől megtudtuk: a kiállítás a jövőben bővülni fog, és az országban további két-három helyszínen bemutatják a kompozíciót. Szombathelyen december végéig lehet megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában