Pável Ágoston életműve Vas Megyei Érték

2018.10.11. 11:30

A tudós lapszerkesztő, néprajzkutató kéziratait kétezer lapon őrzi a Savaria Múzeum

Négy javaslat érkezett a megyei értéktár számára felvételre: a csákányi kenyér, a répce­szentgyörgyi Szentgyörgyi Horváth-kripta, a nagysimonyi Szent András­templom és Pável Ágoston életműve, ezek közül egyet fogadott el a megyei értéktár bizottság a szerdai ülésén.

Merklin Tímea

A Vas Megyei Értéktár Bizottság néhány tagja a Savaria Múzeum parkjában álló Pável Ágoston-mellszobornál: Varga Albin, Kerekes Ferenc Béla, Tausz István

Fotó: Merklin Tímea

A csákányi kenyér méltán híres arról, hogy minden vekni kenyér előállításához hagyományos kovászolós technikát alkalmaznak. Habár a megye számos településére eljut, a megyei értéktár bizottság úgy találta, vasi ismertsége nem meghatározó, ezért a „csákányi kenyér” megmaradt helyi értéknek. A répceszentgyörgyi Szentgyörgyi Horváth-kriptát a helytörténetet szíve ügyének tekintő Dóka Ferenc plébános javasolta kulturális örökség kategóriában a megyei értékek közé. A répceszentgyörgyi eredetű Szentgyörgyi Horváth család templomi kriptájába a 18–19. század folyamán temetkeztek, kb. 1870-ig, majd a család kihalása, illetve elköltözése után lezárták. 2015-ben történt feltárásáig érintetlen maradt. A bizottság azon az állásponton volt, hogy igaz, hogy a Szentgyörgyi Horváth család tagjai jelentős szerepet játszottak a magyar történelemben, de történetükből nem képezhető le a megyei identitás, ezért nem vették fel a megyei értéktárba.

A nagysimonyi Szent András-templom egy 13. századi eredetű falu ékessége, a templom ősi voltát a mellette végzett földmunka során előkerült egyik legkorábbi hazai bronz korpuszlelettel is igazolják. A jelenlegi templom 1777-ben épült barokk stílusban. Az értéktár bizottság úgy vélte, Vas megyében bőségesen vannak Árpád-kori templomok, közülük csak azokat emelik be a megyei értéktárba, amelyek emblematikus értékűek.

A Vas Megyei Értéktár Bizottság néhány tagja a Savaria Múzeum parkjában álló Pável Ágoston-mellszobornál: Varga Albin, Kerekes Ferenc Béla, Tausz István
Fotó: Merklin Tímea

Pável Ágoston polihisztor életműve viszont vitathatatlan volt: kimagasló tudományos tevékenysége nyomán méltó arra, hogy a megyei értékek között szerepeljen. Pável Ágoston a magyar–latin egyetemi szaktantárgyai mellett tanulmányozta a különböző szláv nyelveket is. Tanárként 1920-ban helyezték Szombathelyre az állami leány­gimnáziumba. Ez a város lett az új és végleges otthona, itt élt és alkotott. A Savaria Múzeum néprajzi adattára kétezer lapon őrzi kéziratait, gyűjtőútjain készült néprajzi és nyelvészeti feljegyzéseit. Ő alapította a Vasi Szemlét, amelynek szerkesztőjeként a megye közéletének jelentős alakjává nőtte ki magát.

A bizottsági ülésen Tausz István elnök elmondta, hárommillió forintot nyert Vas megye önkormányzata arra, hogy a tavalyi, többfordulós megyei vetélkedőhöz hasonlóan 2018 őszén is háromfordulós vetélkedőt hirdethessen a vasi iskolák 5–8. és 9–12. évfolyamain tanuló diákjai részére. A cél a Vas Megyei Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő szellemi, tárgyi, épített, kulturális örökség, valamint a természeti értékek megismertetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában