Karikaturista, orvos és művész volt

2018.11.12. 07:00

Dr. Szabadfi József emlékére nyílt tárlat Szombathelyen

A száztíz éve született szombathelyi festőművész, dr. Szabadfi József munkáiból és személyes tárgyaiból állítottak össze tárlatot a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében. A kiállítást november 30-áig lehet megtekinteni.

Nemes Judit

Nagy Éva, a könyvtár igazgatója és Torjay Valter művészettörténész nyitotta meg a kiállítást Fotók: Szendi Péter

Emlékkiállítással adóznak dr. Szabadfi József festőművész előtt, aki kereken száztíz évvel ezelőtt született Szombathelyen és negyven esztendeje hunyt el. A művész eredeti szakmája szerint orvos, mi­után a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban 1928-ban leérettségizett, a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre jelentkezett, ahol orvosnak tanult, 1935-ben diplomázott belgyógyászat-ideggyógyászat szakon. Művészként szárnyait már a háború előtt bontogatni kezdte, miközben műgyűjtői tevékenységet is folytatott, és barátságukba fogadták a vasi művészeti élet szereplői is. Tehetséges orvos volt, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején főorvoshelyettesként dolgozott, ám elveit hűen képviselte, nem tűrt megalkuvást, ezért szenvedésekkel teli, hányatott sors is részéül jutott neki az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején. Művészeti tevékenységét az évek alatt azonban töretlenül folytatta: festményeket, grafikákat, karikatúrákat, fafaragásokat készített. Ezen munkáinak jelentős része hagyatékával a vasvári Békeházba került, az itt helyet kapott alkotásaiból válogatták össze a napokban nyílt kiállítás anyagát, amely a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében kapott helyet. Nagy Éva igazgató elmondta, a Békeház gyűjteményét Vas megyei képzőművészek munkái alkotják egyebek között dr. Szabadfi József hagyatékából. Ebből a gazdag kollekcióból immár negyedik éve minden novemberben tárlatot állítanak össze, most az orvos-művész munkáit mutatják be a szombathelyi közönségnek.

Nagy Éva, a könyvtár igazgatója és Torjay Valter művészettörténész
nyitotta meg a kiállítást Fotók: Szendi Péter

Torjay Valter festőművész, művészettörténész a megnyitón hangsúlyozta, Szabadfi elsősorban nem festő volt, hanem tehetséges karikaturista. Alkotásaiban kiemelten azt az orvostársadalmat karikírozta, amellyel együtt dolgozott. Nemcsak festményei és grafikái, fafaragásai is karikatúrák: a Don Quijote vagy a Részeg embert ábrázoló szobra is, amelyek a kiállításon szintén megtekinthetők, személyes – orvosi működéséhez köthető – tárgyaival, őt és feleségét ábrázoló fotóval együtt. A kiállítóterem falain fele-fele arányban szerepelnek a festményei és a grafikái. Hagyományos stílusban festett, természethű alkotásokat; megtalálhatók köztük plein air képek, fotók után készített munkák. Feleségét több képen örökítette meg, ezekből is adnak ízelítőt a könyvtárban. Karikatúráin önmagát és képzőművész barátait is ábrázolta. Grafikái közül többen meg is nevezi az ábrázolt orvosokat: többek között Pető Ernőt, Schmidt Lajost, Romhányi Györgyöt. Özvegye a megyei könyvtárnak ajándékozta a karikatúrákat és a faszobrokat, ezeket a tárlat végét követően egy emlékszobában meg lehet tekinteni.

A művész több grafikáján meg is nevezi az ábrázolt orvosokat

Nagy Évától megtudtuk, Torjay Valter felajánlotta, hogy monográfiát is készít majd

ről, a már megjelent munkáin kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában