A Westwerk ismét jelentkezik

2018.11.14. 20:13

Összefoglaló tárlat és kortárs kérdésfelvetések az Új Irokéz Galériában

Ismét jelentkezik a Westwerk: ahogyan a nyáron ígérték, most nem újabb köztéri akció várható, hanem valami más. Social West Event címmel november 16-án, pénteken 16 órakor nyílik kiállítás az Új Irokéz Galériában, a megnyitó után előadások következnek érzékeny témákban.

Ölbei Lívia

A „lisztben járás” első pillanatai a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában, az Ivanov-előadásra hangolódva Fotó: VN-archív

Lám, a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesületnek már komoly múltja is van: a képtár alatt (itt van az Új Irokéz Galéria) pénteken délután megnyíló kiállításon az egyesület eddigi tevékenységének dokumentációjával szembesülhet a közönség. Ez is a kezdeti vállalások között volt: egyrészt „kitörni” a hagyományos kiállítóterekből („odavinni” a közönséghez a kortárs művészetet), másrészt az akciók, installációk megőrzött, bemutatott dokumentációjával mégiscsak visszatérni oda. Most éppen ez történik: jó lesz szembesülni a betűtésztalevessé változtatott Csónakázótóval (ez volt a nyitány) vagy a Weöres Sándor Színházban megvalósított Ivanov-projekttel – vagy a Bartók zeneiskolánál véghez vitt hangkeltéssel. Pontosabban szólva: az akkori események műalkotássá váló (?) lenyomataival.

A pénteki tárlatnyitóhoz minikonferencia csatlakozik, a tematika a Westwerk-törekvéseket támasztja alá, ezekre kérdez rá, ezekhez keres utakat.

A „lisztben járás” első pillanatai a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában, az Ivanov-előadásra
hangolódva Fotó: VN-archív

Készman József, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítási és gyűjteményi főosztályának vezetője Művészet a műalkotásokon túl címmel osztja meg gondolatait a közönséggel. Dr. German Kinga egyetemi docens, művészettörténész (MOME) Participáció (részvétel) kortárs művészeti projektekben címmel tart előadást, Simon Andrea (Ludwig Múzeum) a művész, a közönség és az intézmény kapcsolatrendszerét vizsgálja, Szurcsik János designer, vizuális művész pedig azt a kérdést teszi föl, hogy vajon a design lesz-e a jövő művészete. A program szervezője a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület, támogatói: a Nemzeti Művelődési Intézet, a Savaria MHV Múzeum, az Irokéz Galéria, valamint a szombathelyi önkormányzat polgármesteri hivatala.

Amikor a nyáron megnéztük, hogy mit csinál szokásos alkotótáborában a Westwerk, ennek az őszi eseménynek húzták meg épp a kontúrjait – egy fűbe vetett gyönyörű csónakkal a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában