értük szólnak a hírharangok

2019.01.19. 07:00

A Pajtaszínházi Szemlén az újonnan létrejött vassurányi társulat is bemutatkozik

Közösségépítő szándékkal jött létre az Irány Surány! Színtársulat Vassurányban, január 27-én már a Nemzeti Színházban mutatják be A kód című, falubeli hírharangokat sem nélkülöző darabjukat.

Merklin Tímea

Fotós: Szendi

Negyedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság a vidéki amatőr színtársulatokat támogató Pajtaszínház programot, amelyhez ebben az évben 81 település csatlakozott. Vas megye az első évben nem vett részt a programban, a második évben azonban Jákfán megkezdte a munkát a helybeliekkel Szabó Tibor színművész, a harmadik évben Kissomlyón Kelemen Zoltán színművész, most, a negyedik évben Szerémi Zoltán a színész-mentor Vassurányban. A cél mindig az, hogy létrehozzanak egy produkciót és egy olyan színtársulatot, amely az egy év után is folytatja a munkát. A csoportvezetők általában falubeliek, Vassurányban azonban a Szombathelyen élő író, költő, tanár, rendező Devecsery Lászlót kérték fel, aki a szomszédos faluban, Vasszilvágyon született, szívügye a környék.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet mindig keresi, hogy hol van igény színjátszó csoportra, ez a szándék tavaly Vassurányban találkozott a polgármester, Forrai Dániel terveivel. Az Irány Surány! Színtársulat jelenleg tizenhárom tagot számlál, a tízévestől a hetvenévesig. Devecsery László (született 1949-ben) képviseli ez utóbbi, idősebb korosztályt, bár ez nem látszik: ír, rendez, játszik, lobog, lelkes, és biztos benne, hogy együtt maradnak a Nemzeti Színházban tartandó bemutató után is, évi egy felnőtt és egy gyerekdarabot terveznek a jövőben. Már számos meghívásuk van: Ózdra, Sopronkövesdre, a Herényi Virágútra, és mennek a Vasvári Színjátszó Fesztiválra júniusban

Vassurányban a helyieknek is van még igényük arra, hogy lássák, azzal együtt, hogy december 16-án már a falubelieknek bemutatták. Az óriási érdeklődésre tekintettel már akkor is kétszer játszották telt ház előtt, összesen 150-160 ember számára, Szerémi Zoltán zenéjével, Varga Alexandra jelmezeivel, a művészeti ügykezelő Palkó Diána volt. A nemzeti színházbeli bemutatóra különbuszt szerveztek, mellette a társulati busszal és személyautókkal is utaznak, összesen 90-100 vassurányi néző lesz a Pajtaszínházi Szemlén. És hogy mi olyan érdekes a darabban, hogy ennyien mennek utána? A falubeliekről szól. Hárman írták: Devecsery László, Szabó Brigitta és Varga-Bodó Anita (aki a Vasvári Játékszínből pottyant ide négy éve, mert Vassurányba jött férjhez, ahol eddig nem volt színtársulat, most gyógyír a lelkének, hogy itt is alakult, hiszen harmincéves, de húsz éve játszik már.)

Ahhoz, hogy olyan művet tudjanak létrehozni, ami az itteni életet mutatja meg, bele kellett nézni egymás lelkébe, tükrébe, így alakult ki a történet, így jöttek létre a helyzetek, a szerepek, amelyek annyira az egyéniségekből adódnak, hogy még a nevüket sem változtatták meg a darabban. Az emberi kapcsolatok kódjait próbálják megfejteni, miközben mindenki párt keres, a komoly tartalmi mondandókat pedig ellensúlyozzák a hírharangok, a falu pletykafészkei, akik nemcsak nyomoznak, de még távcsövük is van…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!