A szerző is jelen volt

2019.01.14. 10:00

Könyvbemutató: a méhek rábavidéki életéből

Szlovénia és a Rábavidék méhészetét bemutató kötet látott napvilágot a közelmúltban: Méh a virágon és a világban címmel.

Civil/Horváth R. László

Dr. Marija Statonik az új kötettel

Fotó: Fotó: Civil/HRL

A néprajzi elemekben és fotókban bővelkedő könyvet Apátistvánfalván mutatták be, ahol jelen volt a szerző, dr. Marija Stanonik néprajzkutató, szlavista, szlovén akadémikus; valamint a kiadó Slovenska Matica főtitkára, dr. Ignacija Fridl Jarc.

Dr. Marija Statonik az új kötettel
Fotó: Fotó: Civil/HRL

A kötet első fejezetében kaptak helyet az első világháború előtti, méhészettel kapcsolatos szlovén nyelvű írások. Az ezt követő tanulmány a méh jelenlétét tárgyalja az egyetemes szlovén irodalomban, képzőművészetben. A harmadik fejezetből pedig az olvasó megismerkedhet a „külhoni” szlovén méhészekkel, köztük az apátistvánfalui Kovács Lászlóval, aki tizen­nyolc éve méhészkedik.

A könyvbemutatón azt is megtudtuk, hogy szlovén kezdeményezésre 2018-tól minden évben május 20-án tartják meg a méhek világnapját, amely egybeesik az 1734-ben született Anton Janša szlovén méhész születésnapjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában