Lelkes volt az olasz közönség

2019.01.30. 11:30

Meghódította Olaszországot a Savaria zenekar

Olaszországból jön, ausztriai turnéra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely meghívásoknak tesz eleget, vagyis a külföldi koncertszervezők viselik a költségeket.

Merklin Tímea

A Milánóhoz közeli száz­ezres városba, Piacenza zenés színházába voltak hivatalosak az elmúlt hétvégén, ahol jellemzően operákat, baletteket adnak elő. Az éves bérlet részeként hívták meg a Savaria Szimfonikus Zenekart, amely 2016-ban járt ott először.

– Az önálló koncert óriási siker volt: az olasz közönség sok tapssal fogadta a magyar darabokat, Liszt Ferenc Les Preludes és II. Magyar rapszódia, illetve Kodály Galántai táncok című művét, mindegyik után háromszor tapsolta vissza a karmestert a közönség, a második részben játszott Csajkovszkij-mű után pedig hatszor – tudtuk meg Kiss Barnától, a zenekar igazgatójától.

Thomas Kornél a szombathelyi szimfonikusok élén, Piacenzában
Fotó: VN/SSO

– Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája a zeneszerző legnagyobb, legszomorúbb, legmélyebb zenéje. A hatszoros tapsvihar után ráadásként Brahmstól a Magyar táncokat játszottuk, így a közönség boldogan, feldobottan ment el. A Libertá című városi lap azt írta, hogy felejthetetlen, magával ragadó koncertélmény volt, a Savaria zenekar stílusos időutazásra vitte a hallgatóságot. A magyar blokk a szervezők kérése volt, a művek választásában pedig az játszott szerepet, hogy az együttes méltón képviselje zenei kultúránkat romantikus darabbal és a jellegzetesen népzenei gyökereken alapuló magyar muzsikával. Thomas Kornél karmester munkájáról az volt a vélemény, hogy felülemelkedett az egyszerű partitúraismereten, teljes gesztusvilágával kiszolgálta a zenekart és a közönséget, olyan teljesítményt nyújtott, amely a világ bármelyik színpadán megállná a helyét. Dicsérték a zenekarral és a közönséggel való kommunikációját is.

A Savaria Szimfonikus Zenekar most Salzburgba készül, a Mozarteumban fognak játszani, majd Bécsben egy új koncertteremben február 14–15-én. A műsoron Doppler Magyar fantáziája lesz egy olasz fuvolistával és Beethoven II. zongoraversenye és II.szimfóniája – a két helyszínen két különböző szólistával, és egy görög karmesterrel, Anastasio Symeonidisszel. A koncerteket szervező osztrák fél adja a karmestert és a szólistákat, biztosítja az utaztatást, sőt azt is, hogy közös próbákat tarthassanak. A szólisták és a karmester a fellépés előtt egy héttel megérkeznek Szombathelyre, hét próbát tartanak a turné előtt.Zajlanak a tárgyalások a további turnékról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!