Varázsigével hegyen át, völgyön át: csillagok közé

2019.02.20. 20:19

Gulyás László gólyalábas bábos színész, vándormuzsikus mondott mesét

Gulyás Lászlót főleg utcaszínházi produkciókból ismeri az ország, amikor társaival gólyalábon a fesztiválokat járja, és rendre megvicceli a „kurtalábú” közönséget három méter magasból. Szerdán vándormuzsikusként a gyerekekhez jött mesélni.

Merklin Tímea

Gulyás László vándorútján az Agorában Fotó: Unger Tamás

Az Agora – sportházban kétszer gyűltek össze az óvodások, hogy lássák-hallják az aranyhal történetét. A két interaktív előadásba csaknem hatszáz gyerek vonódott be, olyan picikék, hogy nem nagyon emlékezhetnek a Langaléta Garabonciásokra, de ha viszontlátják majd a Gulyás Lászlót gólyalábakon a karneváli felvonuláson, bizonyosan örömmel fogják üdvözölni. Mert felejthetetlen a komédiás hangja, a furulyaszó, a kalap, a szemüveg, a felkunkorított nagy bajusz, az öltözék, és a senkit a komfortzónájában nem hagyó játék, a megnevettető mondatfűzés, ami belehúz a fordulatokba, hol a mesén belül, hol azon kívül, de garantálva, hogy mindez személyesen velünk történik. Nem lehet nyugta a kísérőknek, és más betévedő, kíváncsi felnőtteknek sem.

Gulyás László vándorútján az Agorában Fotó: Unger Tamás

A komédiás figyelme több száz emberre terjed ki, azonnal észreveszi, ha valaki nem együttműködő, ha meg kell tanulni a kalandhoz szükséges varázsigét. Az a fiatalember, aki erre nem hajlandó, itt marad, nem tud elindulni, és akkor sírva fakadhat vagy átmehet a kocsmába. A kicsik nem ilyenek, ők jönni akarnak, az első előadáson 310, a másodikon 260 apró-cseprő gyermekecske zengte kórusban, hogy „hegyek, völgyek, csillagok közt járok én”. Általában vegyes csoportokat hoznak az előadásokra: a nagyok a történetet is veszik, a kisebbek pedig a közös mókába kapcsolódhatnak be, vagy a dalba, mert a mesemondó kobozt is hozott. Ez volt a táltos paripája – ki ne látná? –, amin érkezett, igaz, hogy a nevét senki nem tudta. Felmerült, hogy gitár vagy lant, de kiderült, hogy egyiknek unokatestvére, a másiknak kisöccse, és semmiképpen sem „doboz”. Ha valakit nem-mondáson rajtacsípett a vándormuzsikus, nekiszegezte, hogy jól menő vállalkozó felesége-e, mert ha nem, akkor a varázsige kell ahhoz, hogy az aranyszóró gyűrű tényleg szórja az aranyat.

A bűvös-bábos mesemondó csak két hangszerrel, egy kis szekérrel és azon egy kellékes ládikóval érkezett, minden más a mese, a szerepeltetett gyerekek és ő maga volt: Gulyás László Kiskunfélegyházáról, nagy ajándék a szombathelyieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában