Történelmet írnak a privát fotók

2019.02.14. 18:26

Háromszáz képpel illusztrált szombathelyi könyvet mutattak be a levéltárban

Rég nem látott tömeg gyűlt össze a Szombathely mindenkép(p)en! című könyv bemutatóján szerda este a MNL Vas Megyei levéltárában, telt ház volt.

Merklin Tímea

Telt ház előtt beszélgetett Kelbert Krisztina a szerzőkkel: Melega Miklóssal, Bajzik Zsolttal, Mayer Lászlóval Fotó: Horváth Balázs

A reprezentatív kötet létrejötte tízéves kutatómunka eredménye, a Vasi Múzeumbarát Egylet és az MNL Vas Megyei Levéltára összefogásának köszönhető, a megjelenését támogatta az NKA és Szombathely önkormányzata. Az egyesület 2008-ban kezdte el gyűjteni a helyi amatőr fényképészek fotóit, ezeket egészítették ki a levéltár gyűjteményéből. A Bajzik Zsolt, Mayer László és Melega Miklós tanulmányaival ellátott könyvben több mint 300 fénykép szerepel, mindegyik fotó- és helytörténeti értékkel bír. A kötet bevezetőjét dr. Puskás Tivadar polgármester írta, aki a premieren köszöntőt mondott. A könyv amatőr fényképei társadalom- és várostörténeti szempontból is értelmezhetők – derült ki Kelbert Krisztina történésznek a szerzőkkel folytatott beszélgetéséből. Bajzik Zsolt a szombathelyi amatőr fotózás történetéről írt tanulmányt a kötetbe. Az esten elmondta: a 19. század második felében, amikor indult, még nem vált ketté az amatőr és a profi fotózás, az amatőr eredetileg azt jelentette, hogy a fotósok maguk hívták elő a filmet, 1990-ig csak fekete-fehéret.

Telt ház előtt beszélgetett Kelbert Krisztina a szerzőkkel: Melega
Miklóssal, Bajzik Zsolttal, Mayer Lászlóval Fotó: Horváth Balázs

A 70-es évektől csaknem egymillió családnál volt már fényképezőgép Magyarországon. Mayer László a családi fotók elsődleges érzelmi többletéről beszélt, az esztétikai szempont a kívülállók számára fontos. A kötetben a Műkedvelő – profi című tanulmányt jegyzi, amely Kiss Zoltán pénzintézeti tisztviselő és fényképész tevékenységével foglalkozik. Bajzik Zsolt és Melega Miklós közös tanulmánya Vízmathy Géza amatőr fotós munkásságáról szól: naplója és közel hétszáz darab fényképe fennmaradt a levéltárban. A legelső fotóját 1899. október 28-án készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában