Kökényvirág és koszorú

2019.02.11. 08:40

Versmondó versenyt tartottak az Őrség költőjének tiszteletére

Kökényvirág vagyok címmel versmondó versenyt tartottak Kapornaky Gyula, az Őrség költője emlékére szombaton, a település emléknapján. Három – gyermek, ifjúsági és felnőtt – korcsoportban mondtak el versengők egy Kapornaky- és egy szabadon választott verset.

Nemes Judit

Izgalom a kercaszomori református templomban

Fotó: Szendi Péter

Októberben, Kapornaky Gyula Kökényvirág vagyok című kötetének szombathelyi bemutatóján, a BDK-ban jelentették be a szervezők, hogy télen versmondó versenyre hívják a régióból és a határon túlról a gyermekeket és felnőtteket. Az Őrség költőjének emlékére meghirdetett versengésre negyvenketten jelentkeztek, közülük néhányan betegség miatt nem tudtak megjelenni az eseményen, a résztvevők számára azonban nem lehetett panasz: harminchatan tették próbára magukat. A környékbeli településeken kívül érkeztek Náraiból, Nickről, Egervárról, Lovásziból, Zalaegerszegről, Pápáról és Hodosról.

Mindenkinek két alkotást kellett előadnia: előbb egy Kapornaky Gyula-verset, majd egy szabadon választott, ám mindenképpen kortárs költő alkotását: többek között Csukás István, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Aranyosi Ervin, Bartos Erika művei hangoztak fel ifjak és idősek előadásában. Szakmai zsűri hallgatta meg a versmondókat és állított fel sorrendet. A zsűrielnökséget dr. Szabó András irodalomtörténész, előadóművész vállalta; a grémium további tagjai: Ferincz Gyuláné tanító, Németh Ibolya magyartanár, dr. Bence Lajos költő, irodalomtörténész, Orbán Róbert helytörténész, Kercaszomor díszpolgára.

Izgalom a kercaszomori református templomban
Fotó: Szendi Péter

Az izguló résztvevőknek az eredményhirdetésre nem kellett sokat várniuk, a testület hamar meghozta a döntést. A gyermekeknél első helyezett lett Tornyos Jázmin, második Reményi Réka, harmadik Klujber Janka. A második korcsoportban az élen végzett Pfeiffer Attila, ezüstérmes: Bodonci Orsolya, bronzérmes: Fábián Mátyás. A felnőtteknél Varga-Bodó Anita állhatott a képzeletbeli dobogó első fokára, a másodikra Horváth Róbert, a harmadikra pedig: Kapornaky Veronika. Különdíjasokat is köszöntöttek Pongrácz Mónika, Pintér Lelle Boróka, Jánosi Zsuzsanna, Soós Luca Fanni, Benko Eva Marija és Cseke Sándor személyében.

A verseny után Szomoróc visszatérésére emlékeztek
Fotó: VN/KI

Aztán Kercaszomor ünnepnapján – Szomoróc visszatérésének 97. évfordulója alkalmából – megkoszorúzták a Magyarországhoz visszacsatolt településrészen található haranglábat, majd a szlovéniai Domonkosfán Kapornaky Sándor kercaszomori polgármester köszöntőjét követően irodalmi délutánt tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában