Albatrosz szabad

2019.03.18. 13:00

Bemutatták Rozán Eszter hetedik könyvét Szombathelyen

A közelmúltban mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Rozán Eszter hetedik, Albatrosz szabad című regényét, mely a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A bemutatót felolvasószínházi előadás is színesítette.

VN

Rozán Eszter a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Fotó: UT/Vas Népe

A szerzőt a bemutató kapcsán kérdeztük: önálló kötetről van szó vagy egy korábbinak a folytatása az új könyv? Megtudtuk: az Albatrosz szabad egy trilógia harmadik része, de önálló kötetként is olvasható. Albatrosz először a Nem jött el című regényben jelenik meg, eléggé ellentmondásos figuraként. A Hotel Csillagfürtben már hírneves gyógyító, igazi macsó, akiért bomlanak a nők, és nincs olyan probléma, amit ne tudna megoldani. Az Albatrosz szabad című kötetből kiderül, hogyan vált egy szerencsétlen figurából karizmatikus személyiséggé, mi indította el a változást az életében. A szálak Münchenbe vezetnek, ahol egy különös természetgyógyász akadémiára jár. Itt szigorú szabályoknak kell alávetnie magát, és mindvégig foglalkoztatja a gondolat, vajon ki a titokzatos szponzor, aki fedezi a tanulmányait.

– Regényem másik főszereplője Stella, a harmincas éveiben járó újságírónő – meséli Eszter. – Barátjával buszos társasutazásra indulnak, de Stella már a kezdetekkor érzi, hogy semmi sem olyan, mint régen. Hol iszonyúan levert, értelmetlennek érzi az életét, máskor meg hihetetlen magasságokban szárnyal. Maga sem tudja, hogy bipoláris zavarban szenved. Olivér megadóan tűri barátnője kedélyingadozásait, mindketten abban reménykednek, hogy a környezetváltozás segít majd. Várakozásaik nem válnak valóra, Stella állapota egyre romlik, az út kezd egyre inkább rémálommá válni. Münchenben Stella és Albatrosz nem mindennapi körülmények között találkoznak. Egy másik fontos szereplő az idegenvezető, aki tevékeny része az események alakulásának.

Rozán Eszter a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Fotó: UT/Vas Népe

Az olvasókkal való kapcsolattartás fontosságáról Rozán Eszter így vélekedik: – A hetedik könyvemnél szerettem volna rendhagyó könyvbemutatót tartani. Eddig is igyekeztem azokba valami pluszt belevinni a beszélgetésen kívül. Úgy gondolom, egy író-olvasó találkozó rendkívül fontos mind a szerző, mind az olvasók számára, hiszen itt léphetünk közvetlenül kapcsolatba egymással. Mű és szerzője elválaszthatatlanok, ezért fontos, hogy a könyv ismertetésén kívül kicsit engem is megismerjenek. A szombathelyi bemutatómon, ahogy mindig, Csuti Borbála volt a beszélgetőtársam, ezenkívül dramatizáltam néhány jelenetet a legújabb regényemből Hazakísérlek címmel, amit Kelemen Zoltánnal és Fűzfa Balázzsal adtunk elő felolvasószínház formájában. Így a közönség jobban a cselekmény részesévé válhatott, szinte együtt lélegeztek velünk, nevettek, amikor kellett, feszülten figyeltek, ha a cselekmény úgy kívánta. A trilógia minden kötetéhez írtam egy dalt, melyet ukulelén adtam elő, Horváth György szájharmonikán kísért. Sárváron is bemutattuk a könyvet, Farkas Csabával és Horváth Artúrral adtuk elő a jelenetet, majd Varga Dianával, a népművészet ifjú mesterével beszélgettem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában