Nemzetközi borverseny

2019.04.25. 14:00

Nagy arany járt egy magyar furmintnak

Tegnap a Jurisics-vár lovagtermében hirdették ki az áprilisban rendezett Vas megyei és nemzetközi borverseny eredményét.

Tóth Kata

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a megyei, és Huber László polgármester, a Nemzetközi Borverseny fővédnöke is jelen volt a szerdai eredményhirdetésen. A verseny szakmai vezetője, Szövényi Áron borász pedig levélben juttatta el összefoglalóját.

Rekordszámú, 136 minta érkezett a Vas megyei, 99 a meghívásos nemzetközi megmérettetésre. Az utóbbira Magyarország több borvidékéről, Ausztriából, Olaszországból, Szlovéniából és Szlovákiából érkeztek minták. A mezőnyben a fehérborok és rozék mellett hordóban érlelt vörösborok is szerepeltek. A tételek több mint fele (59) kapott ezüst, 29 arany minősítést. A bírálók egy bort, a Koczor Pincészet 2013-as furmintját nagy aranyéremmel díjazták.

Fotó: Szendi Péter

Évről évre egyre több vörös óbort neveznek a gazdák, ez Szövényi Áron szerint jól mutatja, hogy egyre jobban értik az érlelési technikákat. A korábbi évekhez képest az összes vörösbor átesett a biológiai almasav-bomláson. Egyre kevesebb a hibásan elkészített tétel, a rozék minőségi javulása pedig a technológiai felkészültségre utal. A vörösborok közül a blauburger ismét bebizonyította, hogy már fiatalon is jól fogyasztható – emellett a kékfrankosok mutattak kiemelkedő harmóniát és érettséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában