Népművészeti tárlat

2019.04.15. 19:23

Tulipános kiállítás nyílt Celldömölkön

Szomszédvárosi találkozót hozott a hatodik celldömölki Tulipán Fesztivál: a sárvári polgármester nyitotta meg a Sárvári Néptánckör elnöke, Hámori Sándor gyűjtéséből összeállított népművészeti kiállítást.

Pajor András

Fotó: Pajor András

– Akadt olyan esztendő, hogy Erdélyből, testvérvárosunkból, Erdőszentgyörgyről hoztunk a fesztiválhoz kapcsolódó népművészeti anyagot. Idén a szomszéd városba mentünk, egy sárvári gyűjtő viseleteit mutatjuk be. Ez évben mi ünnepeljük negyvenedik születésnapunkat, és a mi városunk idegenforgalmi karaktere is körvonalazódik – mondta köszöntőjében Fehér László, Celldömölk polgármestere.

– Az itt látható hétköznapi tárgyak egy kultúra elemei, és emberi történetek is egyúttal – fogalmazott Kondora István, Sárvár polgármestere a Móritz-­galériában nyílt tárlaton. A kiállító viseletgyűjtőt, Hámori Sándort úgy jellemezte, hogy egy olyan paraszti életformának az önálló és nyakas képviselője, aki a holnapra előbb gondol, mint a mára.

Nem mellékesen Hámori Sándor táncosként is közre­működött a tárlatnyitón. Az ország egyik legnagyobb gyűjteményéből a kiállításon a legjellemzőbb hazai motívumok, mint a matyó vagy a kalotaszegi mellett megjelent az erdélyi vidék hagyománya is – szólt a tárlatról a sárvári városvezető.

 

A megnyitó után tánc­házat tartottak a sárvári és a kemenesaljai néptáncosok, majd kóstolót adtak a somlói bor­gála legjobb tételeiből. A Bajkó együttes lemezbemutató koncertjével csukódott be a tulipános láda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában