Bloomsday Szombathelyen

2019.05.07. 15:00

Ír vendégek jártak a Joyce-szobornál

A Fő téri Joyce-szobornál köszöntötte Koczka Tibor alpolgármester a városunkba látogató ír delegációt tegnap délben.

Merklin Tímea

Koczka Tibor az ír vendégekkel Joyce-nál

Fotó: Cseh Gábor

James Joyce Ulysses című regényének egy napja, június 16. tiszteletére 25 éve vannak programok nálunk is, és 15 éve van az írónak szobra a Fő téren – mindig várjuk, hogy kilépjen a falból, talán idén megtörténik –, ahol a szombathelyi származásúnak mondott főhős, Bloom nyomait kutatva Orbán Róbert helytörténész valóban talált anno egy Blum nevű családot, amely itt lakott.

Koczka Tibor az ír vendégekkel Joyce-nál
Fotó: Cseh Gábor

Koczka Tibor erről beszélt az Írországból érkezett Joyce Egyesület tagjainak, akik erős pozitív érzelemnyilvánításokkal fogadták ezeket az információkat. Az alpolgármester azt is elmesélte, hogy hasonló örömmel fogadták őt az írországi Joyce Múzeumban, amikor elmondta, hogy Szombathelyről jött. Járt egy bárban is, amelyet a regény az egyik jelenet helyszíneként nevesít, és az étlapon szerepelt az a sajtos szendvics burgundival, amelyről a könyvben olvashatunk.

Fotós: Cseh Gábor

– Önök büszkék lehetnek arra, ahogy ezt az irodalmi legendát az írek képviselik – mondta a vendégeknek. – Mi pedig büszkék vagyunk, hogy idén először Szombathely is bekapcsolódott a „zöldítés” programba, amikor a világ háromszáz nevezetes épületét világították ki. A Bloomsday 2019-ben háromnapos lesz a városunkban, már 14-én elkezdődik, és 16-án újra zöld lesz az emlékmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában