Grúz nyelven A kopasz énekesnő

2019.06.27. 11:30

A grúziai színház látványos bemutatója a vépi színpadon

Ionesco-darabot, A kopasz énekesnőt láthatta a vépi közönség hétfőn a grúziai Mindenhol Színház (Experimental Theatre Everywhere) előadásában. A vasvári nemzetközi színjátszó találkozóra Batumiból érkezett csoport Vépen tájolt az abszurd drámával, grúz nyelven.

Tóth Kata

1987 óta rendeznek Vasváron színjátszó fesztivált, előtte Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója évekig országos falusi színjátszó fesztivált szervezett Vépen. Nem véletlenül jutott tehát eszükbe, hogy a hét végén véget ért találkozó egyik előadását Vépre hozzák. A Georgia Experimental T. E. harmadik éve vendégszerepel Vasban, tavaly bábszínházzal, előtte Macbeth-előadással jelentkeztek. Akiknek nehéz volt befogadniuk az abszurd színházat és Ionesco klasszikus darabját, pláne grúz nyelven, azokat lenyűgözte a látvány, a megvalósítás.

Négyszer négy méteres, vízzel töltött medence fölött egyensúlyoztak a színészek Fotó: VN/Györe Zoltán

Mégis talán többen átlendültek a nyelvi határon, és megértették a Smith és a Martin házaspár semmitmondó dialógusaiból, fecsegéséből – egy angol nyelvkönyv példamondatai, kliséi – a mai elidegenedett, elszemélytelenedett világ kommunikációképtelenségét, a felszínes kapcsolatok értelmetlenségét, azt, hogy „elmennek egymás mellett az emberek”.

A vépi nézők némi segédanyagot is kaptak: nyersfordítást a darabról és a grúziaiak koncepciójával kapcsolatban. Az előadás után kérdezhettek is a színészektől, tolmács segítette a társalgást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!