Lenka berendezi a világot

2019.09.05. 20:00

A jövőre 25 éves Mesebolt Figurás teázója a felnőtteknek szól

A jövőre 25. születésnapját ünneplő Mesebolt Bábszínház a 2019–20-as évad egyik alapvető feladatának tartja a közönséggel folytatott párbeszéd megújítását. Ennek érdekében indította útnak a Figurás teázót, főleg pedagógusoknak.

Ölbei Lívia

Én vagyok én, te vagy te – játssza Kovács Bálint, nem először

Fotó: Horváth Balázs

Amikor arról beszélünk, hogy 25 éves lesz a Mesebolt Bábszínház, akkor arra kell gondolnunk, hogy a már korábban is működő társulat 1995-ben vált professzionális bábszínházzá; 1995 az alapítás éve. Ez az időszak, amikor egyre-másra jönnek létre Magyarországon a profi bábszínházak, hiszen korábban évtizedeken át voltaképpen egyetlen „óriásbábszínháza” volt az országnak.

A szombathelyi Mesebolt meghatározó műhellyé vált a magyarországi bábszínházi életben. A Mesebolt ma már igazi márkanév: a magas minőséget jelzi. Ezt a minőségi munkát belföldi és külföldi rangos fesztiváldíjak sora jelzi. Példaértékű az is, ahogyan H. Nagy Katalin, a Mesebolt alapító igazgatója máig tevékenyen részt vesz a társulat életében (főleg pöttömszínházi előadásokkal, amelyek a 3 év alattiaknak szólnak); ahogyan a társulat élén harmadik igazgatói ciklusát megkezdő Kovács Géza továbbra is számít a szakmai jelenlétére. (Kovács Géza pedig ahhoz a nagy bábos generációhoz tartozik, annak a generációnak meghatározó tagja, amely elkezdte Magyarországon a bábszínházi megújulást.)

Én vagyok én, te vagy te – játssza Kovács Bálint, nem először
Fotók: Horváth Balázs

A szombathelyi bábtársulat kicsi – és nagyon erős. Kicsit már unalmas, de muszáj azzal előhozakodni, hogy a társulat mennyire méltatlan körülmények között dolgozik; hoz létre folyamatosan magas minőséget. De hogy a másik oldalról közelítsünk: a Mesebolt közönsége is megérdemelné, hogy méltó környezetben találkozhasson az előadásokkal, válhasson aztán a színház iránt elkötelezett, nyitott felnőtté.

Hogy a gyerekek találkoznak-e a bábszínházzal, az csakis a nagyokon múlik.

Mert bár a Mesebolt rendszeresen hoz létre fiataloknak és felnőtteknek való előadásokat – legújabban A boldog herceg című Jeles András-bemutatót, amely a színikritikusok díjáért is versenyben van –, alapvetően a gyerekközönséget szólítja meg. Ezért van kulcs­szerepük a kommunikációban a felnőtteknek. Ők döntenek. A Figurás teázó nekik, a felnőtteknek, a pedagógusoknak szól.

Veres András jegyzi rendezőként a Lenka és a tündér és az Én vagyok
én, te vagy te című előadást. Mindkettő szeptemberi premier

A bábszínház ezúttal az őszi Mesebolt-bérlet óvodásoknak, kisiskolásoknak szánt előadásaiból adott ízelítőt – segítendő az értést és a döntést. Szeptember 15-én aztán „élesben” érkezik a (7 éves) Lenka és a tündér. Michael Ende történetéből Veres András rendez előadást.

A tervező Rumi Zsófi, a zeneszerző Kiss Dávid, játssza Varga Bori: „Lefogadom, már mind éreztétek úgy, hogy a világ rosszul van berendezve, hogy a nagyok állandóan parancsolgatnak a kicsiknek […]. Jól mondom?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában