Tábori rezgőpolka, keringők és indulók

2020.01.05. 17:24

A Kőszegi Vonósok újévi koncertje a lovagteremben

Igényes szórakoztató műsorral készült újévi hangversenyére a Kőszegi Vonósok együttese. A zenészeket a polgármester méltatta: – Tisztelettel nyúlnak a kőszegi örökséghez, megosztják és meg is újítják azt.

Tóth Kata

Kőszegi szerző, Kárpáti Sándor darabját, a Gábor Mester című operett nyitányát hallhatta elsőként a lovagterem közönsége 2020 első kőszegi vonóskoncertjén, szombaton. Majd Básthy Béla polgármester mondott köszöntőt. A képzeletbeli naptárban egy évet visszalapozva felidézte a vonósok tavalyi évét, kezdve újévi koncertjüktől. Példaértékűnek nevezte, ahogy a muzsikusok a kőszegi örökséget kezelik: koncertmesterük, Uwe Scheer intenzíven kutatta, a zenekar őrzi, továbbadja és meg is újítja a hagyományokat. Azt is kiemelte: egész évben remek alkalmakat szerveztek, mindenütt otthagyva névjegyüket.

 

A folytatásban több mint tíz zeneművet szólaltattak meg a vonósok: köztük Johann és Josef Strauss Pizzicato Polkáját, Wolf Palcsi Tábori rezgőpolkáját, Kárpáti Sándor Terka Keringőjét és Dohnál Péter Magyar indulóját. Uwe Scheer Kőszegi polgár indulójának dallamai a Jézus Szíve templom szerdai harangjátékából ismerősek – ez a kompozíció sem hiányzott a koncertről, ahogy Strauss Kék Duna keringője és id. Johann Strauss Radetzky indulója sem. A szünetben a zenészek egy pohár pezsgőre és beszélgetni hívták a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában