Összjáték

2020.01.30. 12:31

Lovak és emberek: pénteken Equus-premier a Weöres Sándor Színházban

Peter Shaffer Equus című drámáját Zsótér Sándor rendezésében láthatja a szombathelyi Weöres Sándor Színház közönsége. A premier január 31-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Márkus Emília Teremben.

Ölbei Lívia

Fotó: Benkő Sándor

Sem az angol sikeríró, Peter Shaffer, sem Zsótér Sándor nem ismeretlen a szombathelyi közönség előtt.

A Black Comedy című sötét Shaffer-komédiából Mohácsi János rendezett nagyszínpadi bemutatót a Weöres Sándor Színházban 2013 tavaszán. Nem kevésbé sötét az Equus sem – csak másképpen.

Fotó: Benkő Sándor

Az egyetlen éjszakán hat lovat megvakító tizenéves fiú és a pszichiáter története az 1970-es évek eleje óta nem kerül le a színházak repertoárjáról, Magyarországon is rendszeresen fölbukkan a lélek mélyét bevilágító, alapkérdéseket – hogy milyen a „normális” élet, mi a szabadság, mi az önkiteljesedés, léteznek-e valódi emberi kapcsolatok stb. – feszegető borzongás.

Zsótér Sándor a tőle megszokott módon lehántott minden fölösleget a szövegről – Ambrus Máriával újrafordította a darabot –, és úgy teszi maivá a Shaffer-drámát, hogy bizonyos jegyeiben nemcsak „korban tartja” (a múltba vesző 70-es években, amikor megszületett), hanem az angol-magyar kettősséget is érzékelteti.

 

A pszichiátert Jordán Tamás, a kamaszfiút Major Erik színművészeti egyetemi hallgató játssza, a női szerepekben Nagy-Bakonyi Boglárkát láthatjuk. A szerepösszevonások – ahogyan Ambrus Mária díszlete és Benedek Mari jelmezei – a jelentéseket mélyítik el. A három színész finom és bensőséges összjátéka külön élmény.

Holnap bemutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában