A Nemzeti Színházba készül a színtársulat

2020.01.20. 07:00

Pajtaszínház Keléden: Üvegbe zárt történetek

A Pajtaszínház Program keretében 2015 óta összesen 100 magyar faluban jött létre amatőr színjátszó csoport, amelyekben összesen több mint 1500 színjátszó tapasztalhatta meg a színházcsinálás örömét. Keléd a maga alig 80 fős lakosságával a legkisebb település, ahol amatőr társulat alakult. Vasárnap délután mi is ott voltunk, a nyilvános főpróbán.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Szendi Péter

Keléden tudják, hogy a pörkölt nemcsak étel, de egy régen leégett erdőrész neve is. De hogy mi az a Mosó-árok, vagy a Baksa-lik, kik voltak azok a „nyavaládiak”, és a Huszár-kúthoz kapcsolódó történetek közül melyik az igaz, ezt már az új kelédi színtársulat „Üvegbe zárt történetek” című előadásából is megtudhatjuk. Az sem marad titok, hogy mi köze van Kelédnek a füredi Anna bálhoz, és hogyan zajlott le a II. világháborúban ejtőernyőn érkezett néger pilóta és a helyiek találkozása.

 

A Pajta Színház Program, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Színház együttműködésével működik. Olyan műkedvelő csoportok jöttek létre, amelyek saját maguk, és a településükön élők öröméért játszanak, és közben továbbéltetik az adott közösséget, gazdagítják és táplálják a helyi kultúrát.

Éles Krisztinától a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatójától megtudtuk, hogy a megyében, Jákfán, Kissomlyón és Vassurányban sikerült elősegíteni színjátszó közösség megalakulását. Most pedig itt a negyedik a kelédi. – Egy éven keresztül egy településre fókuszálunk – tudtuk meg az igazgatótól. – Színházi mentor bevonásával, azon dolgozunk, hogy életképes alkotó közösség jöjjön létre. A Vas megyei színjátszó körök, a mentori év után is folyamatosan működnek. Keléden a mentorálást Szabó Róbert Endre a Weöres Sándor Színház művésze végezte. A darabot Devecseri László, József Attila-díjas költő, Káldi Gyula helytörténeti kéziratából és egyéb helyi történetekből gyúrta össze. A csoport január 25-én már fellép az V. Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában