Digitalizált hagyaték a múzeumban

2020.02.23. 12:48

Közkinccsé teszik Horváth Lajos főhadnagy harctéri naplóit

Horváth Lajos, az egykori 83. gyalogezred főhadnagya fennmaradt naplószerű visszaemlékezésének és fényképgyűjteményének digitalizált változatát mutatták be szombaton a Smidt Múzeumban.

Tóth Kata

Smidth múzeum, ut,Szombathely, 2020.február 22. szombat 14.00 , Unger Tamás / Vas Népe  Élményeim a Nagy Háborúból 1914-1918 Beszélgetés Horváth Lajos főhadnagy naplójáról A szombathelyi Horváth Lajos a Cs. és Kir. 83-as gyalogezred tartalékos főhadnagyaként szolgált az első világháborúban, a keleti fronton. Élményeit még a harctéren papírra vetette, majd hazatérve, 1923-ban foglalta össze és rendszerezte. A kortörténeti dokumentumot Tóth Róbert muzeológus beszámolójából ismerhetik meg az érdeklődők

Fotó: Unger Tamás

Horvay Tibor, az 1888-ban, Rumban született főhadnagy unokája bocsátotta a múzeum rendelkezésére a hagyatékot. Digitalizálták és bekerülhetett a gyűjteményükbe is, amit Csapláros Andrea múzeumigazgató külön megköszönt az adományozónak. A Nagy Háborús Emlékév-sorozat ugyan lezárult, de a múzeum továbbra is folytatja a háborús dokumentumok gyűjtését, mondta. A továbbiakban Tóth Róbert történész-muzeológus szólt a harctéri naplókról. Utalt a két részre bontható hagyaték jelentőségére: mind képi anyagában, mind írásos formájában teljessé teszi a 83-as gyalogezred történetét.

 

Az Instant Infusion zenésze, Péntek Ottó katonadalokat adott elő, majd Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke beszélt. Az általuk működtetett blog felvállalta a küldetést, hogy személyessé teszik a történelmet. Ezen hozzáférhetővé teszik a hagyaték-gyűjtemény digitális változatát. Batkow-ban (Ukrajna) nevezték ki Horváth Lajost tartalékos főhadnaggyá. Legutóbbi útjukon a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai a környéken találtak egy keresztet, amit Drenovácz István elnök adott át Gecse Józsefnek, az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőt gondozó egyesület tagjának. A kereszt az 1. világháborús hadifogolytábort bemutató kiállítás része lesz – szimbolikusan az idegen földben nyugvó magyar katonák hazatérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában