Versszeretet

2020.03.09. 15:30

Idén a határon túlról nem neveztek az Arany János Vers-, Énekelt Vers- és Prózamondó Versenyre Vasváron

A versválasztás kulcsfontosságú, akkor jó, ha az életkorhoz és a lélekhez is illik.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Idén a határon túlról nem neveztek az Arany János Vers-, Énekelt Vers- és Prózamondó Versenyre, de a Vas megyei intézményekből szép számmal jöttek a Kardos László Általános Iskola szervezte szombati rendezvényre. Arany János elégedetten ülne itt, szerényen a hátsó sorban, ha látná, mennyi irodalmat kedvelő diák érkezett a versenyre – mondta Sejberné Szabó Marianna igazgató bevezetésként.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében a zeneszerzőről beszélt, aki olyan kottalapokat ír, amit a muzsikusok jól tudnak olvasni, sőt azonnal hallják is, minek kell megszólalni. A vers- és prózamondók ugyanezt teszik: olvassák a papírról az írók, költők műveit, és kellő érzékenységgel, művészi beleéléssel rátalálnak a tartalomra, megelevenítik azt. – Egy igazi jó vers megállítja a pillanatot. Ilyenkor úgy érezzük, mi is ezt mondtuk volna, ha megtaláltuk volna a megfelelő szavakat.

Fotó: Szendi Péter

Megtisztelő zsűriként befogadni, ahogy a gyerekek tiszta lelkén át megszólalnak a versek – mondta a tankerület-igazgató, majd A kishercegből idézte a róka bölcsességét: „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá”, vagyis nemcsak a versmegszólalás élménye, hanem a szövegtanulási folyamat is értékes. A verseny sok izgalommal zajlott szombaton délelőtt, a kategóriáknak elkülönített helyszíneken, majd az aulában gyűltek össze újra a gyerekek és a kísérőik. Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, a zsűri elnöke értékelésében arról beszélt, hogy az irodalom képes kisegíteni a krízisből az embereket. Sok értéket akkor látunk, amikor már elvesztettük. Az édes anyanyelvünket nem veheti el tőlünk senki; ha szívvel-lélekkel viszonyulunk hozzá, akkor a maihoz hasonló rendkívüli helyzetbe kerülünk; ezért különlegesek az itt fellépő gyerekek. Megosztotta Herczeg Tamás színművész, a zsűri egyik tagja gondolatát, aki napközben azt fogalmazta meg, hogy jó lenne, ha nem alkalmi versmondások születnének, hanem a gyerekek

versmondó műhelyekben gyakorolhatnának, mondogatnák egymásnak, amit megtanultak, figyelve arra „a filmre is, ami a fejükben fut, miközben a verset mondják”.

Azt a vitát, hogy hol kezdődik és hol végződik az irodalom, ők fogják eldönteni

– A versválasztás kulcsfontosságú, akkor sikeres, ha a versmondó is benne van, és egy kicsit anyu-apu, meg a tanár néni is; és nemcsak az életkorhoz, de a lélekhez is illik – foglalta össze a zsűri tapasztalatait az elnök. – Az Arany János versenyen „többszörösen visszaeső” versmondók is szerepeltek, akik rendszeresen feltűnnek Vas megye különböző versfórumain. Azt a vitát, hogy hol kezdődik és hol végződik az irodalom, mi tartozik bele, mi nem, ők fogják eldönteni azzal, hogy mit visznek tovább az időn-téren átívelő élményekből. Rozmán László köszönetet mondott a felkészítőknek, a szülőknek és a pedagógusoknak, valamint a versenyt rendező vasvári általános iskolának, amely meleg meghitt otthona a versmondásnak, a magyar irodalomnak. Az eredményhirdetésen újra elhangzottak a legjobb produkciók, és köszöntötték a rendezvényen ajándékkoncertet adó, 30 éves Tarisznyások együttest, amelynek minden tagja vasvári származású.

Az énekelt vers kategóriában arany minősítést érdemelt Piri Vivien Ágnes (Vasvár), a gitáron kísérő Farkas Anikó pedig zeneszerzői különdíjat kapott; nem először hozta el saját szerzeményét a versenyre.

A versmondók között arany minősítést érdemelt Fliegler Ábel (Sárvár), Gerencsér Luca (Vasvár), Sipos Dorina (Sárvár), ezüstöt Péntek Maja (Sárvár), bronzot Dӓnnler Rebeka (Szentgotthárd). Próza 1. kategóriában kiemelt aranyat kapott Szakály Dominik Péter (Vasvár), aranyat Tornyos Jázmin (Őriszentpéter), Páli Dávid (Sárvár). Ezüstöt Batha Elizabet (Őriszentpéter), Kovács Boglárka (Szentgotthárd), Bolla Annabell (Sárvár), Balogh Ramóna (Vasvár). Bronzot Dolgos Bíborka (Szentgotthárd), Sipos Réka (Csehimindszent), Sebesi Gréta (Sárvár), Szíjártó Szonja (Vasvár). Próza 2. kategóriában kiemelt aranyat kapott Pfeiff er Attila (Őriszentpéter), aranyat Pintér Kitti Petra (Sárvár), Pápai Stefánia (Sárvár), ezüstöt Szabó Fanni (Őriszentpéter), bronzot Velladics Emma (Csehimindszent), Németh Olivér (Szentgotthárd), Káldi Vince (Vasvár) és Balla Krisztofer (Vasvár).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában