hangszerrel, kórusban

2020.03.09. 07:00

Művészeti szemle Kőszegen: Az alsósoktól a felnőttekig több korosztály bemutatkozott

A Jurisics-vár Művelődési Központ március 3–7. között rendezte a kőszegi és Kőszeg környéki iskolák tavaszi művészeti Ki mit tud? versenyét. Csütörtök délután néztünk be a szemlére, akkor a középiskolások váltották egymást a lovagterem színpadán.

Tóth Kata

Több mint fél évszázada szerveznek Kőszegen Művészeti Szemlét, folytatják és fontosnak tartják a hagyományt. Az idén majdnem száz előadást látott a zsűri a négy nap alatt ének, hangszeres zene, vers-próza és tánc kategóriában. Bemutatkozhattak a gyerekek és tavaly óta a felnőttek is, színpadi tapasztalatot szerezhettek, amit a későbbi életükben biztosan kamatoztatnak, bármilyen területen is helyezkedjenek el.

 

Az alsósok nem kaptak túl direkt fényt, a felsősök, a középiskolások és a felnőttek színházi körülmények között léptek fel a zsűri előtt. Csütörtökön a Nádasdy Kamarakórust szólította elsőként a szervezésért felelős Gelencsér Ildikó. Presser–Sztevanovity szerzeményét énekelték: „Úgy volt, hogy jók leszünk / Úgy volt, de nem merünk”. Bór Anett, Básthy Katalin és Hóbor Eszter triója polkát adott elő fuvolán. Vizi Boglárka a karakteréhez illő

verset választott: Varró Danitól a „Mért üres a postaláda mostanába?” címűt. Nagy tapsot kapott a Jurisich-gimnázium kamarakórusa is a Bakonyi dudanótákért, Kovács Róza Szabó Lőrinc egyik legtöbbet szavalt, az öntörvényű, önző szeretet mibenlétét boncolgató költeményét, a Semmiért egészent mondva egyszerre zavarba ejtő és megrendítő módon nyílt meg a színpadon.

Fekete-Pataki Edit képviselő, a kulturális bizottság elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: szívmelengető érzés látni, hogy ilyen sokan választották a közös élményt, és ahelyett, hogy a számítógépeiken „építenének birodalmat”, inkább saját tudásukat bővítik, művészi tehetségüket bontakoztatják ki. A folytatásban a Művészeti Szemle díjátadó gálája március 15-én délután, ugyancsak a lovagteremben. Addig kiderül, hány produkció kapott oklevelet, bronz, ezüst, arany vagy kiemelt arany minősítést.

Ezek is érdekelhetik