Stratégiai intézménye a Nemzeti Színház

2020.04.15. 07:00

Előremenekülés lehet a Déryné program

Elindult a Déryné Program, amelynek célja a minőségi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója, Éles Krisztina elmondta: az előremenekülés a megfelelő stratégia.

Merklin Tímea

Éles Krisztina igazgató biztatja a vasi önkormányzatokat, hogy befogadóhelyként regisztráljanak

Fotó: Unger Tamás

A Déryné Program kultúrstratégiai intézménye a Nemzeti Színház, a kezdeményezés támogatója, partnerszervezete pedig a Nemzeti Művelődési Intézet. Az Országjárás alprogramba azokat a játszóhelyeket, előadókat várják, amelyek, akik minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni. A Barangoló alprogram célja, hogy lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson pályakezdő, fiatal csoportoknak és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak az ötleteik megvalósításához.

Éles Krisztina igazgató biztatja a vasi önkormányzatokat, hogy befogadóhelyként regisztráljanak
Fotó: Unger Tamás

A Nyári vándorszínház alprogram egyik része a kistelepülések elérése, másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza meg. Negyedik pillérként egy kis létszámú társulat alakul, amely évi 3-5 bemutatót hoz létre és azzal tájol. A Déryné Programba bekerülni elektronikus formában, regisztrációval lehet.

Éles Krisztina úgy véli, amikor lekerülnek a maszkok, az emberek várni fogják, hogy történjen velük valami jó, örülnek majd, ha elmehetnek egy színielőadásra, vagy ha támogatást kapnak a kis közösségeik. Ezért arra biztat, hogy a vasi önkormányzatok befogadóhelyként regisztráljanak a technikai feltételeiktől függetlenül, másrészt hogy a színjátszó közösségek jelentkezzenek a mentorprogramba, vagyis gazdálkodjanak az előremenekülés lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában