#kulturkaranten

2020.04.11. 20:09

Kultúrkarantén – József Attiláról szóló dalt adott elő a szombathelyi zenész

Laki Menyhért a dallal, József Attila előtt tiszteleg a magyar költészet napja alkalmából.

vaol.hu

Fotó: Facebook/Agora Savaria

Az Agora Savaria Kultúrkarantén elnevezésű sorozata már hetek óta gondoskodik arról, hogy a kultúra a jelenleg kialakult helyzetben is eljusson a Vas megyei otthonokba. Zenészek, táncosok és különböző művészek álltak a kezdeményezés mellé. Április 11-én, vagyis a mai napon ünnepeljük a magyar költészet napját, amely József Attila születésnapjához köthető, aki 115 éves lenne. A koronavírus ugyan beárnyékolja, de elfeledtetni nem tudja az ünnepet.

Az Agora Savaria Facebook-oldalán tették közzé a videót, melyben Laki Menyhért stílszerűen egy József Attiláról szóló dalt adott elő. Ez egy feldolgozás, az eredeti szerzője Bereményi Géza, előadója Cseh Tamás.

A szombathelyi zenész néhány gondolatot is elárult az Agora kezdeményezésével, és az előadásával kapcsolatban.

- Szeretnék ezzel a dallal egyfajta generációs adósságot törleszteni – kezdte Laki Menyhért – Úgy gondolom, hogy az én generációm adós a minőségi kultúrával, amellyel Magyarország büszkén rendelkezett évszázadokon át, persze ezesetben is akadnak kivételek. Elég meghallgatni tíz dalt a fentiektől, de akár említhetném Máté Pétert, Szörényi-Bródy szerzőpárost, Presser Gábort, majd utána érdemes rákeresni a jelenleg tíz legfelkapottabb zeneszámra a legnépszerűbb videófeltöltő oldalon.

Nem a nosztalgiában hiszek, hiszen ez nincs kőbe vésve, viszont buzdítok mindenkit arra, hogy művészként próbáljon igényt teremteni, ne utazzon megúszásban. Azt szolgálják, hogy eladható mondatok helyett, tartalmas és őszinte sorok kapjanak helyet. Így elérhető lesz, hogy az elemi kultúra ne zülledjen szubkultúrává a XXI. században. A jó zene olyan, mint egy jó film. Tényként kijelenthető, hogy a legjobb filmek nem vígjátékok, és a legjobb zenék nem az aktuális, perc értékű mulatós, vagy pop slágerek. A pillanatnyi élmény helyett, ugyanis egy mélyebb, tartalmasabb, és állandóbb dolgot kapunk tőlük.

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, amiben ezúton is köszönöm, hogy részt vehettem. Arra buzdítanék mindenkit, hogy nézze az Agora Savaria Facebook-oldalát. Mindenkinek kitartást kívánok ezekben a nehéz időkben, és jusson eszünkbe: A kultúra örök, az állapot átmeneti! – zárta szavait a szombathelyi zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában