program

2020.05.22. 11:00

Bábszínház – A nagy bábos körhinta

A bábszínházak egy pillanatra sem hagyták magukra a karanténhelyzetben a közönséget, most pedig egy óriási körhinta beüzemelésére készülnek: közösen!

Ölbei Lívia

Takács Dániel, Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint Fotó: VN/Mesebolt

A Pörögj velünk! akció kezdeményezője a kecskeméti Ciróka Bábszínház (amelynek egyik alapítója különben a Mesebolt-igazgató Kovács Géza), a felhíváshoz az ország összes bábszínháza csatlakozott a zalaegerszegi Grifftől a debreceni Vojtinán, az egri Harlekinen, a győri Vaskakason és a budapesti Kolibrin át a szombathelyi Meseboltig: összesen tizenhárom bábszínház (gyerekszínház) mutatkozik be május 31-én a gyereknap alkalmából az online térben. Mindannyian beülhetünk a bábszínházak hintájába, biztos, hogy nem bánjuk meg.

 

 

Takács Dániel, Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint Fotó: VN/Mesebolt

A körhinta reggeltől estig, 8.30-tól 21 óráig – tizenhárom menetben – üzemel, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az égigérő fa című, kiemelkedően sikeres előadásával száll be az akcióba. Kormos István népmeseátiratából öt évvel ezelőtt Rumi László rendezett – nemrég föl is újított – előadást a Meseboltban Gimesi Dóra dramaturgi, Horváth Károly zenei szerkesztői közreműködésével, a színpadon Kovács Bálinttal, Lehőcz Zsuzsával és Takács Dániellel.

A 2016-os kaposvári ASSITEJ-­biennálén díjeső fogadta a bemutatót: a rendező, Rumi László ekkor kapta meg a ­Kovács Ildikó-díjat, Lehőcz Zsuzsa a Kemény Henrik-­díjat, Boráros Szilárd tervező pedig a Koós Iván-díjat. De elsősorban nem a díjakra való tekintettel érdemes megnézni az előadást (bár most azok is jó útmutatók), hanem azért, mert a történetmondás és a bábjáték együttélésének olyan gyönyörű példáját adja, ami tényleg ritkaság. Közben a néző is – ha gyerek, ha felnőtt – megküzdhet a maga sárkányával; még szép!

És persze nem csak a szombathelyi előadást érdemes figyelemmel kísérni: egyedülálló alkalom lesz ez a sokszínű magyarországi bábosélet föltérképezésére (részletek például a Mesebolt Facebook-felületén). Jó körhintázást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában