Munka maszkban

2020.06.27. 07:00

Ferencz Eszter a kerámiák restaurálását a közösségi oldalon is közvetíti

Mindig maszkban dolgozik Ferencz Eszter restaurátor: értékes, szép, régi tárgyakat állít helyre. Munkáit a közösségi oldalon rendszeresen képekben mutatja be, alkotói oldalát – absztrakt festészetet művel, azt mondja, ez a hobbija – ötezren követik.

Merklin Tímea

Ferencz Eszter, a Savaria Múzeum munkatársa Fotó: VN

A maszk a járványtól független, mindennapi munkaeszköze egészségvédelmi okból, az utóbbi hónapokban nehéz volt hozzájutni. Általában a munkavédelmi boltban lehet kapni a 3M-es maszkokat szűrőbetétekkel. Ennek is akadozott a szállítása, amíg a veszélyhelyzet tartott, ezért online rendelt, hamarabb ideért.

Ferencz Eszter a Savaria Múzeum munkatársa, de otthon is dolgozik, hosszú évek óta home office-ban is megfordul a keze között sok szép tárgy, amelyeket szívvel-lélekkel restaurál, továbbmenti a jövőbe annak, akinek még fontos. A gyűjtők Zsolnay, herendi tárgyakat hoznak kisebb-nagyobb sérülésekkel, de kerülnek hozzá családi emlékként értékes darabok is, például a szecessziós kancsó, de olyan egyszerű családi emlék is, amit egy néni az unokájának szeretett volna ajándékozni. A nagymama bögréje pénzben nem ér annyit, mint maga a restaurálás, de az igazi értékét az fejezi ki, amit a tulajdonosának jelent.

– A karantén elején azt hittem, lesz több időm képeket festeni, de nem így lett. Az emberek otthon körülnéztek, látták, hogy ezt és ezt meg kéne javítani, sokan megkerestek. Rengeteg munkám lett itthon, és sok energiát elvett az elején az online tanulás a tízéves kisfiammal, aztán belejöttünk – meséli Eszter, aki az online kapcsolattartás előnyeit sem a járvány idején fedezte fel.

– A restaurálásról szóló oldalt azért indítottam pár évvel ezelőtt, hogy bemutassam, lehet minőségi módon porcelánt restaurálni. Közben a hobbim, az absztrakt festés is szépen „kinőtte” magát, így alkalmanként erről is posztolok, kicsit kiszínezve a restaurált tárgyak sorozatát.

Ferencz Eszter, a Savaria Múzeum munkatársa Fotó: VN

Ferencz Eszter fotóin látunk herendi csészealátétet, Zsolnay vázát, mosdókancsót. Egy medvén lovagló nő lábai­nak kiegészítését próbálták elfedni ronda ráfestéssel, miután valami szürkés-fekete anyaggal pótolták a hiányt. Ezt el kellett távolítani, utána jöhetett egy nőiesebb cipellő, és lábfej felépítése a bokához. Retussal szép fehér mázhatás került a kiegészítésekre, hogy minél egységesebb legyen a végeredmény, ma már senki nem mondja meg, hogy az a porcelánláb valaha onnan letörött.

Különleges élményt adott számára a kínaiporcelán-váza helyreállítása, mert kihívás volt a külső felület gazdag festésének retusálása és a belső felület kiegészítése is.

Eszter a hét utolsó napján mindig a saját festményeiről tesz fel a virtuális közösségi felületre egy-egy fotót. Ez egy másfajta koncentrációt igénylő alkotómunka, amely új felületeket ad a harmóniaérzékeinek. Érdekes volt, hogy óralapokat is festett, de mivel rendkívül megerőltető a szemnek, ezenkívül időigényes is, a sok egyéb munka mellett ezeket le kell vennie a

repertoárról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában