Szakács László kiállítása a KMKK-ban

2020.08.18. 07:00

A melankólia elfeledett celldömölki festője

A városból elszármazott festőművész, Szakács László alkotásaiból rendeztek kiállítást a KMKK Móritz Galériájában.

Polgár Patrícia

Németh Katalin restaurátor, a celldömölki Szakács-kiállítás rendezője a Móritz Galéria tárlatán

Fotós: Horváth Balázs

Szakács László 1909-ben Celldömölkön született, visszahúzódó életmódjának is köszönhető részben, hogy életében nem vált ismert művésszé. Németh Katalin restaurátor, a kiállítás rendezője bevallotta: tulajdonképpen ők maguk is az év elején, Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész közbenjárásával szereztek tudomást Szakács László életművéről, amelynek a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteménye ad otthont a festő halálát követően. Tóth Csaba Vasvár városával karöltve szerette volna bemutatni az életművet a nagyközönségnek.

Németh Katalin restaurátor, a celldömölki Szakács-kiállítás rendezője a Móritz Galéria tárlatán
Fotó: Horváth Balázs

Szakács László az I. világháború előttig élt Celldömölkön, 1990-ben Szombathelyen halt meg szinte teljesen elfeledve. Lányai nem alapítottak családot, anyjukat ápolták súlyos betegsége miatt – így kerülhetett a művész életműve a vasvári gyűjteménybe. Felesége betegsége kihatott a művészetére is: depresszió, melankólia járja át képeit.

– Ha végigtekintünk az itt kiállított alkotásokon, nagyon kvalitásos, mély tudású festő műveit láthatjuk. Egyes csend­életeivel cézanne-i mélységekig is eljutott – mondta Németh Katalin. Szakács a húszas éveiben Celldömölkön dolgozott, ez idő tájt több festőművész is tagja volt a város művészkörének, így lehetséges, hogy olyan festmény is helyet kapott a kiállításban, amelyhez kísértetiesen hasonlót Rács Reich Imre is alkotott: ugyanazt a kompozíciót örökítették meg, más szögből.

A 45 alkotás – köztük tájképek, portrék, csendéletek – szeptember 11-éig látható Celldömölkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában